دستگاه زنت چیست؟
دستگاه زنت:
زنت دستگاهی است که در تابستان هوای بیرون را گرفته و از لابهلای پوشالهای مرطوب عبور میدهد و پس از خنک شدن (مانند کولر آبی) توسط کانالهای اجرا شده به فضاهای داخلی ساختمان منتقل مینماید و در زمستانها هوای داخل ساختمان را گرفته و از لابه لای کویلهای آبگرم بالای دستگاه عبور داده و هوای گرم را به فضاهای داخلی ساختمان منتقل مینماید.
محل نصب این دستگاه در داخل ساختمان در فضایی کوچک که دارای پنجرهایی مناسب و قابل بسته شدن (در زمستان) با هوای آزاد داشته باشد، میباشد.
لولههای ارتباطی این دستگاه با سیستم تاسیسات ساختمان عبارت است از:
یک جفت لوله رفت و برگشت آبگرم دیگ شوفاژ و یک انشعاب آب سرد مصرفی از سیستم آب مصرفی و همچنین یک کانال توزیع هوا که معمولا از بالای دستگاه تا فضاهای داخلی ساختمان ادامه دارد.
زنت مخفف زمستانی / نیمه / تابستانی میباشد این دستگاه در ایران اختراع شده و اولین بار در کارخانه ساخت سیستمهای تهویه متعلق به مهدی بازرگان تولید شده است.
زنت (Zent) دستگاهی است دو منظوره که علاوه بر ایجاد سرمایش و گرمایش، میزان رطوبت هوا را نیز تنظیم کرده و مطابق با شرایط آب و هوایی ایران طراحی گردیدهاست. زنت دستگاه تهویه مطبوع دو منظورهای میباشد که قادر به تامین هوای گرم و مطبوع در زمستان و هوای خنک و دلپذیر در تابستان است. دستگاه زنت دستگاهی است که از دو قسمت گرمایش و سرمایش تؤام با تنظیم رطوبت تشکیل شده است که متناسب با شرایط آب و هوایی مشابه ایران ساخته شده است.
در این مقاله بخوانید: معرفی پرده هوا
عملکرد دستگاه زنت:
در تابستان زنت، هوای گرم محیط را پس از عبور از روی سطوح گسترده خیس (پکینگ، پوشال و ...) و انجام فرایند تبخیر آب خنک میشود و به این ترتیب هوای خنک و تازهای را جهت آسایش فراهم میسازد. در زمستان نیز پس از ترکیب هوای برگشتی با درصد معینی از هوای تازه بیرون، پس از عبور از کویل گرمایشی آبگرم، دمای مناسب را برای مصرف کنندگان فراهم خواهد آورد.
در واقع زنت سادهترین دستگاه تهویه مطبوع متناسب با شرایط اقلیمی کشور میباشد که با صرف کمترین هزینهی نگهداری و بهره برداری میتواند شرایط آسایش را برای مصرف کنندگان فراهم آورد. سمت گرمایش آن از یک کویل دو ردیفه یا چهار ردیفه تشکیل شده است و قسمت سرمایش آن از طریق سیستم پوشال و آب افشان عمل میکند که به سیستم لوله کشی آب شهری متصل است.
انتقال گرما یا سرما در این حالت به طریقه اجباری و توسط فن دستگاه صورت میگیرد. این سیستم به دلیل هزینهی کمتر چه در موقع تهیه آن و چه در موقع نگهداری نسبت به سایر سیستمهای تهویه مطبوع و بدلیل حذف لوله کشی به تمام اتاقها و عدم نیاز به چیلر جهت سرمایش برای منازل مسکونی موسسات عمومی و صنعتی، آپارتمانهای چند واحدی و ... بسیار مقرون به صرفه است. با استفاده از این دستگاه بعد از استقرار آن در محل مناسبی به نام زنتخانه یا بالکون، صرفا با یک کانالکشی به اتاقها میتوان هوای مطبوع را در هر زمان به اتاقها هدایت کرد.
دستگاه مینی زنت:
دستگاه مینیزنت در حقیقت مدل فشرده همان دستگاه زنت است با این ویژگی که حجم دستگاه مذکور کمتر بوده و فضای کمتری از ساختمان را اشغال میکند و زیبایی ظاهری آن بیشتر است. هدف از ساخت این دستگاه این است که از یک دستگاه برای یک واحد مستقل استفاده شود نه برای یک آپارتمان چند واحدی که چون حجم دستگاه کوچک است به راحتی در ایوان هر واحد جا میگیرد.
در نتیجه عمل گرمایش و سرمایش توام با تنظیم رطوبت یک واحد را به راحتی انجام میدهد و بدین ترتیب مشکلات استفاده از یک دستگاه برای چند واحد از میان میرود و هر لحظه امکان کنترل و تنظیم رطوبت و گرما و سرما برای مصرف کننده بدون نیاز به تکنسین متخصص وجود خواهد داشت.
قسمت گرمایش و سرمایش آن مشابه دستگاه زنت است که از دو طرف دستگاه ورودی برای تابستان و از یک طرف ورودی برای زمستان در نظر گرفته شده، در همان طرف نیز یک قسمت به هوای برگشتی از ساختمان اختصاص داده شده تا در زمستان به تنظیم دمای واحد مسکونی کمک نماید.
در این مقاله بخوانید: انواع اواپراتور
اجزاء دستگاه زنت:
1- فن
2- فیلتر(اختیاری)
3- کویلهای آب گرم و یا کویلهای الکتریکی
4- دریچههای قابل تنظیم
5- سیستم پوشالها و آبفشان
محل نصب دستگاه زنت:
دستگاه زنت بهتر است که در پشت بام، حیاط و بالکن قرار بگیرد و با بررسی فضا بهتزین مکام را به آن اختصاص دهید.
مزایای دستگاه زنت
1. قیمت پایین نسبت به سیستم هایی مانند روفتاپ پکیج و هواساز
2. وزن پایین و ابعاد کوچک
3. قابلیت تأمین هوای تازه
معایب دستگاه زنت
1. سرمایش ضعیف تر مسبت به روفتاپ پکیج و هواساز
2. در انواع شرایط اقلیمی مرطوب قابل استفاده نمی باشد.
3. برای مکان هایی مانند سالن های ورزشی و تالار ها مناسب نمی باشد.
4. قابلیت کنترل دمای هوای خروجی را ندارد.
5. مصرف آب آن زیاد است.