
انواع سیستم های گرمایشی برای فصل سرما
گرمایش با سیستم حرارت مرکزی
متداولترین نوع روشهای گرمایشی بین سیستم های گرمایشی و موتورخانه استفاده از سیستمهای حرارت مرکزی میباشد که فقط حرارت مورد نیاز ساختمان را در فصول سرد تامین می کند. با ساخت ساختمانهای بزرگ استفاده از وسایل حرارت موضعی نظیر بخاری ها مشکلات زیادی را به همراه داشته است که برای حل این مشکلات از سیستم های حرارت مرکزی استفاده می شود.
در سیستم حرارت مرکزی، حرارت تولید شده توسط یک سیال (عموما آب گرم یا بخار) از طریق وسایل پخش حرارت نظیر شوفاژ، فن کویلهای زمینی، یونیت هیتر و کنوکتور در فضاهای ساختمان توزیع می شود اما این توزیع در فضا به صورت یکنواخت نمیباشد به عکس در سایر وسایل پخش حرارت نظیر پکیجها، فن کویلهای سقفی توزیع حرارت به صورت یکنواخت می باشد.
مزایای سیستم حرارت مرکزی
- احتیاجی به مجرای خروج دود در محصول و تعبیه دودکش دردیوار، سقف، پشت بام منازل ندارد.
- صرفاً میتوان با دسترسی به انشعاب گاز، ضمن رعایت دستورالعمل سازنده و استانداردهای مربوطه، امکان استفاده از گرمای مطبوع آن را فراهم کرد.
- صرفهی اقتصادی آن نسبت به بخاریهای برقی و گازی بالاتر است.
- مشکلات ناشی از نصب نادرست دودکشها که خفگی براثر گاز منوکسید کربن را به همراه دارد در این سیستم وجود ندارد.
معایب سیستم حرارت مرکزی
- اشغال فضای بیشتر نسبت به سیستم های دیگر
- اختلاف حق شارژ ساکنین
- نیاز به تعمیر و نگهداری
- تاخیر در تغییرات بار حرارتی واحدها
گرمایش با شومینه
شومینه جزو قدیمیترین و در عین حال مدرنترین سیستمهای گرمایشی است که نسبت به سایر وسایل گرمازا شکل و شمایلی لوکستری دارد و میتوان آن را با هر سبک و نوع دکوری که در سایر اجزای منزل خود از آن استفاده میکنید، هماهنگ کرد. این روش عمدتا برای گرم کردن خانههای مسکونی و یا ویلاها مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای گرمایش با شومینه
از مزایای استفاده شومینه به عنوان گرمایش در خانه زیبایی ظاهر آن است که که در انواع مدل ها و با دکوراسیون های بسیار لوکس به کار می رود از این جهت برای زیبایی و جذابیت خانه های شما انتخاب خوبی خواهد بود.
معایب گرمایش با شومینه
- گرمایش ساختمان تنها توسط شومینه مجاز نبوده و معمولاً با سایر سیستمهای گرمایشی ساختمان همراه بوده این روش یکی از روشهای فانتزی بوده و نمیتواند توزیع مناسب گرما را انجام دهد.
- هر شومینه نیاز به لوله کشی گاز طبیعی، دودکش مجزا و تأمین هوای احتراق مناسب دارد، مانند بخاری و پکیج در ساختمانهای با تعداد آپارتمانهای زیاد، تعداد دودکشها نیز زیاد خواهد شد و محدودیتهای اجرایی را به دنبال خواهد داشت.
- خطر نشت گاز خام و نشت گاز منو اکسید کربن (CO) به داخل فضا، همچنین خطر کمبود اکسیژن محل نصب وجود دارد ضمناً به دلیل اینکه بخشی از شعله مستقیماً به داخل محیط وارد می شود کثیف شدن سطوح داخلی ساختمان، دیوارها، پردهها و غیره را به دنبال دارد.
سیستم گرمایش از کف
سیستم گرمایش از کف در مقایسه با سایر سیستمهای حرارتی نه تنها در صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی بلکه در مورد رفاه و آسایش ساکنان ساختمانها دارای نقاط قوت بسیاری میباشد. در سالهای اخیر، این سیستم در کشورهای اروپایی و آمریکایی بسیار متداول شده است و دلیل این گسترش روزافزون بهینه بودن مصرف انرژی، توزیع یکسان گرما در تمامی سطح و فضا و دوری از مشکلات موجود در سایر روشها، به عنوان مثال سیاه شدن دیوارها ، گرفتگی و پوسیدگی لوله ها و... میباشد.
مزایای سیستم گرمایش از کف
- ثابت بودن حرارت و استفاده از منابع حرارتی مختلف
- صرفه جویی در مصرف سوخت
- هوای پاکیزه تر و خشک نشدن هوا به علت وابسته نبودن سیستم گرمایش از کف به گردش هوا (بر خلاف سیستم هوای اجباری) ذرات گرد و غبار در فضای خانه پراکنده نمیشوند. تابش همچنین تا حد زیادی باعثکاهش در گسترش دیگر ذرات موجود در هوا مانند گردهها میشود.
- سبکی وزن ساختمان، افزایش ارتفاع اتاقها
- آسایش و آرامش در بالاترین حد ممکن
- آزادی عمل در دکوراسیون داخل منزل
- تمیزی دیوارها و اثاثیه منزل
- هزینهی نگهداری پایین. گرمایش از کف قطعات متحرک بسیار کمی دارد. در این سیستم هیچگونه فن یا بادزن که نیاز به تعویض داشته باشد وجود ندارد.همچنین هیچگونه کانالی جهت تمیز کردن در این سیستم نمی باشد.
این سیستم میتواند به وسیله منابع انرژی مختلف مانند گاز، گازوییل، الکتریسیته، زمین گرمایی، خورشیدی و چوب به راحتی کار کرده زیرا تنها چیزی که این سیستم نیاز دارد آب گرم است.
معایب سیستم گرمایش از کف:
گرمایش از کف نیز همچون سیستمهای دیگر مشکلات خاص خود را داراست این درحالیست که اکثر این مشکلات قابل حل میباشد.
- عدم اعمال تغییرات در کف ساختمان
به دلیل کف خواب بودن سیستم گرمایش از کف و عدم استفاده از اتصالات در لوله های کف خواب پس از اتمام کف سازی دیگر نمی توان در کف ساختمان تغییر ایجاد کرد.
این درحالیست که تغییرات جزئی و کوچک را میتوان انجام داد وبه طور کلی تغییرات در کف به ندرت انجام میگردد.
- سوختن کف پا یا داغ شدن بیش از حد کف
این مشکل بخاطر کم تجربگی مجری سیستم یا نادرستی طراحی سیستم میباشد.
درصورت طراحی و اجرای صحیح گرمایش از کف، شما در کف ساختمان هیچ گونه داغی احساس نخواهید کرد. چون حرارتی که در کف ساختمان وجود دارد از حرارت بدن کمتر یا برابر است.
حرارت گرمایش از کف را میتوان در زمستان بین 25 تا 35 درجه بسته به سردی هوای بیرون توسط ترموستات اتاقی تنظیم نمود.
گرمایش با بخاری
یکی محبوب ترین و پر استفاده ترین سیستم های گرمایشی در طی سالیان گذشته بخاری است. امذوزه یخاری ها در انواع مختلفی و طراحی های ظاهری به روز دنیا تولید و عرضه شده که گزینه مناسبی تامین گرمایش منزل شما می باشند. برای نصب و تعمیر بخاری نسبت به مدل دستگاه عمل کنید و نکات ایمنی را حتما رعایت کنید تا هنگام استفاده از آن دچار مشکل نشوید.
مزایای گرمایش با بخاری
- دارای بهره وری بالا در مصرف انرژی که مانع هدر رفتن گرمای تولید شده می گردد.
- قیمت خرید، تعمیر و راه اندازی بخاری بسیار مناسب می باشد.
معایب گرمایش با بخاری
- اشغال فضا زیاد نسبت به سیستم های گرمایشی جدید
- امکان خطر گاز گرفتگی در صورت نصب نادرست
- سیاه شدن دیوار و وسایل نزدیک به بخاری
- مشکلاتی مانند خاموش شدن ناگهانی و سوت کشیدن بخاری که البته با وجود بخاری های برقی گازی رفع شده هرچند به این نکته نیز توجه داشته باشید که این نوع بخاری قیمت بالاتری دارد.
گرمایش با پکیج
یکی از رایج ترین سیستم های گرمایش خانگی پکیج می باشد. موتورخانه و پکیج شباهت بسیار به یکدیگر دارند با این تفاوت که در موتورخانه از یک مخزن بزرگ برای تمامی واحدها استفاده می شود اما در پکیج ها در هر واحد یک مخزن کوچک قرار گرفته می شود.
مزایای گرمایش با پکیج
- دارای امنیت بالا به علت مجهز بودن به سنسورهای هشدار دهنده
- امکان تنظیم دما به صورت مستقل به کمک پکیج و شوفاژ باهم
- تمیز ماندن دیوار ها و هدر نرفتن آب
معایب گرمایش با پکیج
در حقیقت پکیج ها معایب خاصی ندارند البته ممکن است که هزینه آن بالا باشد اما به علت حذف مسیر لوله کشی و پمپ آب در آن این مشکل را جبران کرده است.
گرمایش با سیستم گرمایشی قرنیزی
نصب سیستم های گرمایشی قرنیزی جز وسیله های لوکس گرمایشی محسوب می شوند که جایگزین خوبی برای سیستم های گرمایش از کف و شوفاژ می باشند. زیرا دارای قابلیت کار با انرژی و آبگرمکن خورشیدی را دارند.
مزایای گرمایش با سیستم گرمایشی قرنیزی
- نصب راحت و آسان
- دارای ابعاد کوچک
- دارای قابلیت صرفه جویی در انرژی
- حذف لوله کشی ها هنگام نصب
- انتقال گرما با سرعت بالا
- تولید شده در انواع طرح و رنگ ها
معایب گرمایش با سیستم گرمایشی قرنیزی
- محدود کردن فضا برای قرار دادن وسایل
- هزینه بالا مدل الکتریکی این دستگاه
گرمایش از سقف
از دیگر سیستم های گرمایشی جدید در ساختمان ها گرمایش از سقف می باشد که به آن ها گرم کننده تابشی نیز می گویند. حرارت در این نوع از سیستم ها به وسیله مادون قرمز انتقال یابد.
مزایای گرمایش از سقف
- قابلیت کنترل مسیر گرما
- کاهش آلودگی ها به علت نداشتن چرخش هوا آن
- قابلیت گرمایش به صورت یکنواخت
معایب گرمایش از سقف
- تمرکز گرما در سقف و به دنبال آن هدر رفتن گرما از طریق سقف
- قابلیت گرمایش برای اشخاص و اشیا نه برای محیط
اگر به جای روش های گفته شده در این مقاله می خواهید از کولر گازی برای ایجاد گرمایش در فصل زمستان استفاده کنید می توانید مقاله نحوه استفاده از گرمایش کولر گازی در زمستان را مطالعه نمایید تا اطلاعات بیشتری درباره نحوه استفاده و تنطیم کاکرد آن کسب نمایید.