یکی از تجهیزات ضروری برای مناطق گرم در فصل تابستان، کولر گازی می باشد. این وسیله با تبدیل هوای گرم به هوای سرد می تواند به راحتی هوای محیط را سرد کند. کولرهایی که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت بیشتر آبی بودند اما با گذشت زمان کولرهای گازی توانسته است در بیشتر موارد جای آن ها را بگیرند.
از مهم ترین اجزا و قطعات کولر گازی می توان به کمپرسور، اواپراتور، شیر انبساط، کندانسور و ... اشاره کرد. به وسیله ی این تجهیزات است که دستگاه می تواند هوای گرم را بگیرد و هوای سرد را به محیط وارد کند.
کولر های گازی در انواع مختلفی ساخته و به بازار عرضه می شوند. از بهترین و کاربردی ترین آن ها می توان به کولر های پنجره ای یا یک تکه و اسپیلت یا دو تکه اشاره کرد.
کولر یک تکه و پنجره ای که از نمونه های اولیه کولر گازی می باشد، داخل پنجره نصب شده و باعث سرد شدن هوا می شود. برای ساخت این نوع از کولر های گازی از تجهیزات قدیمی استفاده شده است به همین سبب مصرف برق آن ها کمی بالا می باشد.
اما کولرهای گازی جدیدتر که اسپیلت نامیده می شود محبوبیت بسیار زیادی دارد. این کولر گازی از دو پنل خارجی و داخلی تشکیل شده است و به راحتی روی دیوار نصب می شود. از ویژگی های مهم این کولر گازی می توان به داشتن تایمر و قابلیت تنظیم دما اشاره کرد. این دو ویژگی خاص باعث شده است که اسپیلت طرفداران زیادی داشته باشد.
با گذشت زمان، کولرهای گازی دیگری نیز وارد بازار شده اند. برخی از این نمونه ها شامل اسپیلت های قابل حمل، کولرهای ایستاده و ... می باشد. افرادی که اجاره نشین هستند و می خواهند کولرهای گازی خود را جابجا کنند می توانند از کولر های قابل حمل استفاده کنند.
که در ذیل به آنها اشاره شده است:
اسپلیت دیواری از پرمصرفترین سیستمهای خنک کنندهی کوچک در دنیا محسوب میشود که از دو قسمت یونیت داخلی و کندانسور خارجی تشکیل شده است که توسط دو لوله مسی با یکدیگر ارتباط پیدا میکنند؛ در ضمن این نوع از کولر گازی باید در ارتفاع 2.60 از زمین نصب گردد. «خنک کنندگی» و «استهلاک کم» این دستگاه را نزد مصرف کنندگان محبوبتر از انواع دیگر کولرهای گازی قرار داده است. ظرفیت این نوع از اسپلیت از 9000 تا 36000 BTU میباشد و برق مصرفی این دستگاه تک فاز است.
دستگاههای تروپیکال کمپرسور روتاری تیپ T3 با داشتن کمپرسورهای تروپیکال در دماهای بالا توان سرمایشی بیشتری دارند در صورتی که دستگاههای مدل T1 در دماهای بالا جامپ (Jump) کرده و کمپرسور دستگاه از مدار خارج میشود. این دستگاه به علت استفاده از گاز R410a از توان سرمایشی بالایی برخوردار است.
این نوع از کولر گازی بیشتر در مناطق جنوب کشور استفاده میشود که به علت شدت صدای (db) بالا و مصرف برق زیاد استفاده از این کولرها طی 2 -3 سال گذشته منسوخ شده و جایگاه خود را به کولرهای گازی دیواری دادهاند. ظرفیت این نوع از کولر گازی از 12000 تا 30000 BTU میباشد و برق مصرفی این دستگاه تک فاز است.
این نوع از کولرها با ظرفیت سرمایش بسیار پایین (12000 BTU) بیشتر در مکانهایی مورد استفاده قرار میگیرند که برای قرار دادن کندانسور بیرونی دستگاه در فضای خارجی محدودیت دارند. به همین علت جهت انتقال گرمای محیط به بیرون از لولهای مانند لولهی هود که به پشت دستگاه متصل میشود استفاده میگردد. این دستگاهها برای فضاهای کوچک مسکونی از 12m2 تا 17m2، اداری 12m2 و فروشگاهی 9m2 استفاده میشود.
این نوع از اسپلیت دارای قابلیت سرمایش و گرمایش با توان مصرفی بسیار بالا بوده و بیشتر در اماکن عمومی، فضاهای بزرگ و لابی ساختمانها استفاده میشود. ظرفیت کولرهای گازی ایستاده از 36000 BTU تا 100000 BTU میباشد؛ این دستگاهها دارای قابلیت پرتاب باد بیشتری نسبت به کولرهای دیواری بوده و به همین دلیل سرعت خنک کنندگی بیشتری دارد. پرتاب باد در جهات مختلف، قابلیت نصب در شرایط متفاوت و طراحی زیبا و منحصر به فرد از خصوصیات دستگاههای ایستاده میباشد.
این نوع از اسپلیت با داشتن یک کمپرسور چند پنله قابلیت سرمایش با ظرفیت بالا را داشته، ضمن اینکه فضای کمتری اشغال میکند. در واحدهای بیرونی قابلیتهای زیر بار رفتن کمپرسورها برابر میزان مصرف دارد. این دستگاهها بیشتر در هتلها و مراکز اداری بزرگ استفاده میشوند و قابلیت استفاده از انواع مختلف پنلها، اشغال فضای کمتر در واحد بیرونی، سیستم کامل هوشمند برای ایجاد دماهای متفاوت در فضاهای مختلف از دیگر موارد استفادهی پرکاربرد در کولرهای چند پنله میباشد.
هر وسیله ای از جمله کولر اسپیلت دارای مزایا و معایبی است که بهتر است اطلاعاتی در مورد آن ها داشته باشید. کولرگازی نسبت به دیگر وسایل سرمایشی مزیت های فراوانی دارد که باعث شده است مورد استقبال همگان قرار بگیرد.
- یکی از مهم ترین مزیت های کولر گازی و اسپیلت استفاده آن در هر مکان و موقعیت جغرافیایی می باشد. در صورتی که کولر های دیگر را نمی توان در هر منطقه ای استفاده کرد. به طور مثال کولرهای آبی را نمی توان در مناطق با آب و هوای مرطوب و شرجی استفاده کرد. در شهر های شمالی کشور تنها می توان از کولرهای گازی برای سرد کردن محیط استفاده کرد.
- کولرهای گازی مانند اسپیلت توانایی این را دارند که محیط را تصفیه کنند. زیرا آن ها هوای گرم محیط را می گیرند و آن را به هوای سرد تبدیل می کنند. در این بین کولر می تواند چربی، بخار و ریز گردهای موجود در هوا را به خوبی تصفیه کند.
- کولرهای گازی ظاهری بسیار زیبا دارند به همین سبب دکوراسیون منزل را با مشکل مواجه نمی کنند.
- قابلیت تنظیم دما و زمان از دیگر مزیت های مهم کولرهای گازی و اسپیلت می باشد. شما می توانید به راحتی دما را بر اساس نیاز خود تنظیم کنید. همچنین می توانید زمان خاموش شدن را تنظیم کنید تا به طور خودکار دستگاه خاموش شود.
کولر گازی مصرف بسیار زیادی دارد و به همین سبب می تواند هزینه ی بالایی بر دوش شما قرار دهد. علاوه بر هزینه ی برق، هزینه ی خرید آن ها نیز بالاتر از دیگر وسایل سرمایشی می باشد. یکی دیگر از مشکلات کولرهای گازی، استفاده ی آن ها در مکان های کوچک است. زمانی که آن ها در مکان های کوچک استفاده می کنید، دمای آنجا بسیار کم می شود.
افرادی که اقدام به خرید کولر گازی می کنند، باید حتما برای نصب و اجرای آن از افراد ماهر کمک بگیرند. زیرا نصب این کولر ها نیاز به دقت و مهارت کافی دارد.
در زمان نصب باید دقت کرد که یونیت در مکانی قرار گیرد که باران و نور مستقیم آفتاب به آن نخورد. در غیر این صورت ممکن است به موتور کولر فشار آید و در روند کار مشکل ایجاد شود. برای حل این مشکل می توان از سایبان استفاده کرد. در زمان نصب همچنین باید دقت کرد که یونیت خارجی باید بالاتر از پنل نصب شود. موارد بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارد که باید در هنگام نصب کولر گازی به آن دقت کرد. به همین سبب بهتر است نصب آن را به فرد متخصص بسپارید.
برای خرید کولر گازی ابتدا باید نوع کاربری محل مشخص شود؛ برای منازل مسکونی 500 - 300 BTU، برای دفاتر اداری 800 - 500 BTU و برای فروشگاهها 800 BTU به ازای هر m2 در نظر گرفته میشود البته جایگیری واحد در طبقات ساختمان، ارتفاع سقف، میزان نورگیری، تعداد و ابعاد پنجرهها، ابعاد در ورودی، وجود وسایل گرمازا و سرمازا، عمومی و یا خصوصی بودن اماکن و تعداد افراد حاضر در محیط در واحدهای مسکونی، اداری و تجاری تاثیر به سزایی در نحوهی محاسبهی ظرفیت کولر گازی مناسب دارد.
در سیستمهای اسپلیت از دو نوع گاز مبرد R22 و گاز مبرد R410a (سازگار با محیط) استفاده میشود. گاز مبرد R410a به خاطر جنبش مولکولی بالاتر، باعث کاهش مصرف برق در سیستمهای کولرگازی نسبت به گاز R22 میشود. تقریبا مصرف برق دستگاه با گاز R410a در مقایسه با گاز R22 بیست درصد کمتر میباشد. دستگاههایی که از گاز R410a استفاده میکنند توان سرمایشی بالاتری دارند.
تمامی حقوق معنوی این سایت برای مهاجر محفوظ می باشد
2020 © Copyright - almaatech.ir