اهمیت تصفیه آبچه برای مصارف آشامیدنی و چه برای مصارف صنعتی، معمولا آب طبیعی احتیاج به تصفیه دارد. تصفیه آب برای مصارف آشامیدنی هم آسانتر و هم ارزانتر از تصفیه آب برا ی مصارف صنعتی است. نگرانیهای اساسی در مورد آب آشامیدنی عبارتند از:
ناخالصیهای آبتقریبا هر مادهای در آب محلول است و این حلالیت به دما، فشار، PH، پتانسیل شیمیایی و به غلظت نسبی دیگر مواد در آب بستگی دارد. در طبیعت این عوامل چنان به هم مربوط هستند که کمتر میتوان حلالیت مادهای را در آب به طور دقیق پیش بینی کرد. در واقع آب یکی از مشهورترین حلالها است. مخصوصا مواد قطبی (مثل نمکها) به مقدار زیادی در آب حل میشوند. از این رو آب به طور خالص در طبیعت وجود ندارد. آب همیشه در حال انحلال، انتقال و یا رسوب گذاری است. بخار آب موجود در هوا، در اثر میعان به صورت باران در میآید که در موقع باریدن مقداری گرد و خاک، اکسیژن، دیاکسید کربن و دیگر گازها را در خود حل میکند. در روی سطح زمین، آب مقداری از مواد معدنی را در خود حل کرده و همراه مواد دیگر به نقاط مختلف منتقل میکند. آب در هنگام نفوذ در لایههای مختلف زمین، قسمتی از مواد معلق و میکروبها را در در لایههای مختلف زمین از دست میدهد.
تکنولوژیهای غشاییفرآیندهای غشایی از روشهای نوین جداسازی هستند که بدون استفاده از تغییر فاز، اجزاء مورد نظر را از سیال جدا مینمایند.عدم تغییر فاز در طول فرایند جداسازی موجب میشود که جداسازی با صرف انرژی کمتری صورت گیرد. دو خصوصیت اصلی غشاها یعنی توانایی قابل توجه در انجام انواع جداسازیها و حداقل مصرف انرژی، عوامل گسترش روزافزون فرایندهای غشایی میباشند. غشاها کاربردهای فراوانی در زمینههای مختلف علمی و صنعتی دارند که از جمله میتوان به شیرین کردن آب دریا، دیالیز خون، تصفیه آب نظیر آب رودخانه، چشمه و چاه، تصفیه پسابهای خانگی، تصفیه انواع پسابهای صنعتی مانند تصفیه پساب صنایع نساجی، کاغذ سازی، چرم سازی، الکل سازی، تغلیظ شیر در کارخانجات پنیر سازی، تغلیظ آب میوه، جداسازی میکرو ارگانیسمها، استریل کردن مایعات، جداسازی پروتئینها از آب پنیر، جداسازی گازهای ترش از گاز طبیعی، جداسازی اکسیژن و نیتروژن از هوا، جداسازی اتیلن از گازهای خروجی واحد تولید پلی اتیلن، بهینه سازی محیط زیست، صنایع داروسازی و بیوتکنولوژی اشاره نمود. با توجه به اهمیت روزافزون آشنایی با فرآیندهای غشایی به بررسی و شناخت غشاهای اسمز معکوس میپردازیم.
فرآیند اسمز معکوسسیستمهای فیلتراسیون غشایی با جریان متقابل از قبیل اسمز معکوس، نانوفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون انتخابات مناسبی جهت جایگزینی با فیلتراسیونهای سنتی و تیمارهای شیمیایی میباشند. با این وجود جهت دستیابی به بهترین عملکرد این سیستمها، توجهات دقیقی باید در مورد شرایط آب ورودی به این سیستمها مبذول داشت. بنابراین باید در مورد ویژگی آب ورودی به سیستم از اطلاعات کافی برخوردار باشیم. ویزگیهای انواع آبها جهت استفاده از دستگاههای اسمز معکوس برای تصفیه آب ابتدا باید خصوصیات آبهای گوناگون و ناخالصیهای موجود را شناسایی و مطالعه نمود، لذا در ذیل به ذکر ویزگیهای انواع آب میپردازیم:
اساس کار اسمز معکوساگر یک غشا نیمه تراوا بین دو محلول با غلظتهای متفاوت قرار گیرد، مقداری از حلال از یک طرف غشا به طرف دیگر منتقل میشود. جهت طبیعی حرکت حلال به گونهای است که محلول غلیظ تر رقیق میشود، سپس آب خالص از غشا عبور کرده و وارد آب شور میشود. اگر به سیستم اجازه رسیدن به تعادل داده شود، در ان صورت سطح اب نمک آن (محلول غلیظ تر) از سطح آب خالص بالاتر خواهد رفت. این اختلاف سطح را در دو طرف غشا فشار اسمزی میگویند. در اسمز معکوس، آب خام (تصفیه شده) توسط پمپ به داخل محفظهای که دارای غشا نیمه تراوا میباشد، رانده میشود و چون ناخالصیها قادر به عبور از غشا نیستند از اینرو در یک طرف غشا، آب تقریبا خالص و در طرف دیگر ان آب تغلیظ شده از ناخالصیها وجود خواهد داشت این فرآیند برای تهیه اب اشامیدنی از آبهایی که حاوی املاح معدنی زیلد و ناخالصیهای آلی میباشند، بسیار مناسب بوده و حتی قادر است از آب دریا با (ppm 5000 TDS) و نیز از آبهای شور، آب آشامیدنی تهیه کند. روش اسمز معکوس قادر به جداسازی مواد غیر آلی حل شده، مواد آلی حل شده، آلایندههای میکروبیولوژیکی از قبیل اندوتوکسینها، ویروسها، باکتریها و ذرات میباشد. به دلیل این طیف وسیع جداسازی روش اسمز معکوس یک فرآیند مهم در زمینهی تیمارهای آب است. این روش به هایپرفیلتراسین (Hyper Filtration) نیز معروف میباشد، بدین ترتیب که با استفاده از این روش ذراتی به کوچکی یونها را نیز میتوان جدا کرد. جهت زدودن نمکها و سایر ناخالصیهای آب و بهبود رنگ، طعم و مزه می توان از این روش بهره گرفت. لازم به ذکر است که بیش از یک قن است که این تکنولوژی شناخته شده است ولی تا شصت سال اخیر یعنی تا زمانی که غشاءهای خاص توسعه نیافته بودند، این تکنولوژی گسترش چندانی پیدا نکرده بود. تکنولوژی اسمز معکوس به وفور در صنایع غذایی، تولید آب میوهها، صنایع برق، قدرت، میکروالکترونیک، داروسازی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این تکنولوژی در دفع باکتریها، پیروژنها و آلودگیهای آلی بسیار موثر است. همانگونه که ذکر شد روش اسمز معکوس به عنوان Hyper Filtration نیز نامیده میشود که دقیقترین و ریز ترین سیستم فیلتراسیون شناخته شده میباشد. این تکنولوژی از انتقال ذراتی به کوچکی یونهای منفرد حل شده در محلول نیز جلوگیری میکند. سیستم اسمز معکوس قادر به جداسازی باکتریها، نمکها، قندها، پروتئینها، ذرات، رنگها و سایر موادی است که دارای وزن مولکولی بیش از 250-150 دالتون باشند، لازم به ذکر است که جداسازی یونها با اسمز معکوس به کمک ذرات باردار انجام میشود. این مطلب بدین معنی است که یونهای حل شده که دارای بار میباشند مانند نمکها، احتمال آن که توسط غشاء پس زده شوند نسبت به آنهایی که دارای بار نمیباشند مانند مواد آلی بسیار بیشتر است. به علت آن که سیستم اسمز معکوس در مقایسه با سایر روشها در درجه حرارت پایینتر و با انرژی مقرون به صرفهای کار میکند،کاربردهای فراوانی مانند نمکزدایی، تیمار پسابها، بازیافت املاح معدنی، تغلیظ آب پنیر و سایر محصولات غذایی و مهمتر از همه در خالص سازی آب دارد. در سالهای اخیر سیستم اسمز معکوس به میزان فراوان در فرآوری آب مورد نیاز جهت دیالیز در بیمارستانها و جهت کارخانجات تولیدی دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار گرفته است. علاوه بر این، روش اسمز معکوس قادر به تولید آبی خالص جهت استفاده در تزریق (Water For Injection) و برای آماده سازی محلولهای پراگوارشی و پرارودهای است.
محاسن سیستم ROسیستم پیوسته و مداوم 24 ساعت در شبانه روز
تمامی حقوق معنوی این سایت برای مهاجر محفوظ می باشد
2020 © Copyright - almaatech.ir