بطور کلی یکی از روشهای رایج گرمایش در آپارتمانهای مسکونی، اداری و فروشگاهها استفاده از انواع رادیاتورها میباشد. آب موجود در رادیاتور در سیستم حرارت مرکزی ساختمان (
موتور خانه) توسط تجهیزاتی مثل
مشعل و
دیگ، گرم میشود و آب گرمشده در موتورخانه توسط پمپ و لولهها به قسمتهای مختلف ساختمان هدایت شده و وارد رادیاتورهای هر قسمت میشود؛ این آب گرم زمانی که گرمای خود را از دست داد دوباره به موتورخانه هدایت میشود تا گرم شده و این چرخه بارها تکرار میگردد. بهترین مکان برای استفاده از رادیاتورهای شوفاژ مکانهایی است که نیاز به کنترل دقیق دما و رطوبت ندارند، چرا که رادیاتور قابلیت تنظیم درجه حرارت و رطوبت محیط را نداشته و میزان رطوبت نسبی اتاق را کاهش میدهد. (البته امروزه در صورت نصب و استفاده از شیر ترموستاتیک رادیاتور میتوانید کاملا دمای محیط خود را تنظیم نمایید.)
توجه: به دلیل تجمع هوای گرم در زیر سقف، استفاده از رادیاتورها فقط در شرایطی که فاصله کف تا سقف محل مورد نظر حداکثر 3 متر باشد مناسب است و برای فضاهایی با ارتفاع سقف بیشتر، استفاده از وسایل گرمایشی دمنده دار مانند فن کویل، هواساز، ایر واشر و .... توصیه میشود.
رادیاتور آلومینیومی را بهتر بشناسیم:
هر پره از
رادیاتور آلومینیومی که از شمش آلیاژ آلومینیوم A413 تولید میشوند دارای قدرت گرمادهی مشخصی میباشند (بر اساس اختلاف دمای آب گرم ورودی به رادیاتور با دمای هوای محل نصب رادیاتور) که البته باید با ترکیب تعداد پرهها میزان گرمای مورد نیاز را متناسب با فضای مورد نظر بدست آورد.
رادیاتورهای آلومینیومی بعلت دارابودن سطوح جانبی، دارای سطح تماس بیشتری با هوای محل نصب، نسبت به رادیاتورهای فولادی میباشند و از طرف دیگر به علت هدایت حرارتی بهتر (ضریب هدایت حرارتی آلومینیوم بیشتر از فولاد است)، تبادل حرارتی آن نسبت به رادیاتورهای فولادی نیز بیشتر است. به ترکیب چند پره رادیاتور یک بلوک رادیاتور میگویند.
هر متر مربع از سطح رادیاتور آلومینیومی در شرایط معمولی و با اختلاف دمای 60 درجه سانتیگراد (بین دمای هوای محیط و دمای آب گرم ورودی به رادیاتور) حدود 670 کیلوکالری در ساعت گرما ایجاد مینماید.
محاسبه تعداد پرههای رادیاتورآلومینیومی
برای محاسبه تعداد پرههای رادیاتورآلومینیومی شوفاژ مورد نیاز هریک از فضاهای ساختمان خود، ضمن اعلام ابعاد و موقعیت مکانی آن با
کارشناسان شرکت فنی و مهندسی مهاجر مشورت فرمایید. البته برای شرایط آب و هوایی مانند تهران به شرط عدم نفوذ بیش از حد هوای سرد به داخل و وجود فقط یک دیوار در معرض هوای سرد خارج، در طبقات وسط ساختمان میتوان به صورت تقریبی برای هر متر مربع از بنای مفید حدود 85 کیلوکالری و برای طبقه بالای پارکینگ برای هر متر مربع از بنای مفید حدود 95 کیلوکالری و همچنین برای واحدهایی که در زیر سقف ساختمان واقع شدهاند حدود 120 کیلوکالری در نظر گرفته شود. (به ازاء هر دیوار اضافه که با هوای سرد خارج در تماس باشد 20 درصد به مقادیر گرمادهی فوق اضافه میگردد.) اکنون میتوانید با ضرب متراژ فضای مفید مورد نظر در کیلوکالری گرمایش مورد نیاز آن فضا مقدار گرمایش مورد نیاز هریک از فضاهای ساختمان خود را محاسبه نمایید. در خاتمه با تقسیم عدد گرمایش مورد نیاز هریک از فضاها بر گرمای تولیدی هر پره از رادیاتور انتخابی خود، تعداد پره رادیاتور مورد نیاز خود را بدست آورید.
مزایای رادیاتور آلومینیومی:
رادیاتور آلومینیومی به دلیل جنس فلز مورد استفاده بسیار سبک میباشد.
رادیاتور آلومینیومی دارای طول عمر بالا و مقاوم در برابر ترک خوردگی و یا خم شدن میباشد.
رادیاتور آلومینیومی بسیار سازگار با محیط زیست میباشد چراکه آلومینیوم یک فلز قابل بازیافت است.
امکان کاهش یا افزایش پره رادیاتورها و در نتیجه امکان افزایش بار حرارتی بلوک رادیاتور.
امکان تعویض پرههای آسیب دیده (اگر یک پره سوراخ شد یا به هر دلیل آسیب دید، امکان آن که فقط همان پره را تعویض کرد وجود دارد.) البته گاهی هزینه بازکردن بلوک و تعویض یک پره بالاتر از خرید و تعویض کل بلوک رادیاتور میباشد.
راندمان انتقال حرارت بالاتر رادیاتورهای آلومینیومی نسبت به رادیاتورهای فولادی
زنگ نزدن رادیاتورهای آلومینیومی در دراز مدت حتی در محیط های مرطوب مانند حمام
به طورکلی میتوان گفت رادیاتور آلومینیومی سبکتر، زیباتر و ضریب هدایت حرارتی بالاتری نسبت به رادیاتور فولادی دارد، ولی از لحاظ قیمت گرانتر میباشد.
رادیاتورهای آلومینیومی از نظر روش تولید به سه دسته تقسیم میشوند:
رادیاتورهای تمام دایکاست
رادیاتورهای اکسترود
رادیاتورهای دایکاست اکسترود
رادیاتورهای آلومینیومی تمام دایکاست دارای مرغوبترین روش تولید بوده و هر پره از رادیاتور بصورت یکپارچه در قالب دایکاست تولید میشود که پس از عملیات تست، فینیشینگ و رنگ آمیزی به هم متصل شده و بصورت بلوکهای 5 پره، 7 پره و 10 پره در بسته بندی قرار گرفته و عرضه میشوند. (برای استفاده از بلوک رادیاتور با تعداد پرههای متفاوت باید در محل نصب به پرهها افزوده شود.) به استثناء رادیاتورهای اکسترود یا پروفیلی مانند انواع آلفام یا کریستال که پرههای آنها ثابت و غیرقابل افزایش یا کاهش است در مورد دیگر انواع رادیاتورهای آلومینیومی دایکاست تعداد پرههای بلوکها قابل تغییر در محل میباشد. مثلا برای تهیه یک بلوک رادیاتور 15 پره ناگزیر یک رادیاتور 5 پره و یک 10 پره به هم متصل میشوند و یا برای 20 پره دو بلوک 10 پره را نصاب در زمان نصب به هم متصل مینماید.
در رادیاتورهای دایکاست اکسترود روش تولید تلفیقی از هر دو روش فوق میباشد، به این ترتیب که قسمت بالا و پایین هر پره به روش دایکاست تولید میشود و قسمت وسط هر پره به روش اکسترود و سپس قطعه بالا، وسط و پایین به هم متصل میشوند.
انتخاب رادیاتور و نکاتی در رابطه با آن:
با توجه به ابعاد محل نصب و محاسبه اتلاف حرارتی فضای مورد نظر میتوانید تعداد پرههای رادیاتور مورد نیاز خود را با توجه به شکل، ابعاد و میزان گرمادهی هر مدل رادیاتور انتخاب نمایید. طبق معمول تأکید ما بر محاسبه دقیق بارهای حرارتی ساختمان توسط نرم افزار و نیز تایید نتایج محاسبات توسط یک مهندس تاسیسات میباشد. که در این صورت قطعا هزینههای شما در کل کاهش خواهد یافت.
توجه: معمولا فاصله لولههای آب گرم رفت و برگشت رادیاتورهای آلومینیومی که از دیوار پشت رادیاتور بیرون میآیند 50 سانتیمتر است ولی قبل از انتخاب مدل رادیاتور بهتر است فاصله این لولهها مجددا کنترل شوند، فاصله لولههای بالا و پایین محل نصب رادیاتور شما 35 یا 50 یا 60 سانتیمتراست.
لازم است رادیاتورها را در مرزهای سرد ساختمان (زیر پنجرهها و نزدیک جدارههای خارجی ساختمان) نصب نمایید.
استفاده از شیر هواگیری خودکار رادیاتور باعث سهولت در عمل هواگیری میشود و بعلاوه خطر نشت آب از رادیاتور به مبلمان و اثاثیه را جدا کاهش میدهد.
هواگیری مرتب و به موقع از لازمترین اصول نگهداری تجهیزات گرمایشی بوده و توجه داشته باشید هواگیری اصولی و بموقع سیستم مدار گرمایش هر سال در اول فصل سرما در حالتی که پمپ گردش آب رادیاتورها را خاموش نموده باشید با دقت انجام شود.
نکات تکمیلی در انتخاب رادیاتور آلومینیومی:
هنگام انتخاب رادیاتور آلومینیومی، مدلی را انتخاب کنید که علاوه بر دارا بودن آب بندی و شکل مناسب، مشابه آن نیز در بازار به وفور یافت شود تا چنانچه در آینده نیاز به خرید تعدادی پره از آن رادیاتور را داشتید به سرعت و با کمترین هزینه یافت شوند.
هر چه عرض پره بیشتر باشد، بلوک رادیاتور زیباتر و شکیلترخواهد شد. معمولا رادیاتور آلومینیومی پرهای با دو عرض، عرضه میشود: عرض 6 سانتیمتری و 8 سانتیمتری. بنابرین بهتر است از انواع پرههای با عرض 8 سانتیمتری استفاده کنید.
دقت شود فاصله حداقلی بلوک رادیاتور با دیوار (5 سانتیمتر) و کف (10سانتیمتر) رعایت شود. چرا که عدم رعایت این فواصل باعث کاهش شدید گرمادهی رادیاتور میشود.
تا آنجا که امکان دارد فضای اطراف رادیاتورها برای گردش بهتر هوا و افزایش بازدهی و قدرت حرارتی رادیاتور باید باز باشد. بنابراین سعی کنید انواع پوششها و موانع را (مانند پرده، مبلمان و...) از جلوی رادیاتور دور کنید.
تعبیه رادیاتورهای حوله خشک کن در فضاهایی مانند حمام و سرویس علاوه بر کاهش رطوبت و افزایش فاکتورهای بهداشتی در این مکانها، وسیله مناسبی برای خشک کردن حوله و البسه نمدار میباشد. بعلاوه با طرحهای دکوراتیو موجود در بازار میتوان جلوه زیبایی به دیوار این مکانها داد.
انتخاب محل نصب رادیاتورها:
در فصل زمستان توسط رادیاتورهای شوفاژ گرما به محیط داخلی ساختمان منتقل میشود، ولی دمای اتاقها معمولا ثابت بوده و افزایش نمییابد چرا که بخش زیادی از گرمای تولید شده تلف میشود.
تلفات حرارتی از دو طریق انجام میگیرد. یکی تلفات حرارتی ناشی از جدارهها از قبیل سقف، کف و دیوار و پنجره و... دیگری تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای سرد از درزهای پنجره میباشد. به عبارت دیگر چه بخواهیم و نخواهیم این تلفات حرارتی صورت میگیرد. البته ما میتوانیم با استفاده از پنجرههای UPVC دوجداره و شیر ترموستاتیک رادیاتور میزان تلفات حرارتی را کاهش دهیم ولی نمیتوانیم آن را به طور کامل حذف نماییم.
معمولا در فضاهایی که رطوبت زیاد است، مانند حمام باید از رادیاتور آلومینیومی استفاده شود.
انواع رادیاتور آلومینیومی شوفاژ بصورت دیواری (روی دیوار) و در زیر پنجره اتاق نصب میگردند و فاصله پایین هر بلوک از کف اتاق یا سالن 10 تا 12 سانتیمتر میباشد.
برخی از مزایای هوا گیری مدار گرمایش:
هواگیری باعث افزایش عمر کلیهی تجهیزات شامل دیگ، پمپها، رادیاتورها،
پکیج و... خواهد شد.
انجام عمل هواگیری، راندمان گرمایشی سیستم و بویژه بلوکهای رادیاتور را بشدت افزایش میدهد و در نهایت باعث کاهش هزینه گاز مصرفی خواهد شد. هواگیری خطر نشت آب از سیستم (رادیاتورها) را کاهش میدهد.