نصب و راه اندازی چیلر تراکمی
نکات مهم و ایمنی قبل از راه اندازی چیلر تراکمی
آمارها نشان میدهد بسیاری از صدمات وارده به دستگاههای تهویه مطبوع به دلیل کمبود اطلاعات افرادی است که با این دستگاهها سر و کار دارند، لذا قبل از انجام هرگونه اقدامی نکات زیر را مدنظر داشته باشید.
هرگز این مهم را فراموش نکنید: اول ایمنی بعد کار. لذا توصیههای ایمنی را در هنگام راه اندازی و تعمیرات دستگاههای تهویه مطبوع و تبرید به دقت رعایت نمایید.
- هنگام انجام کارهای راهاندازی و تعمیرات از وسایل ایمنی شامل عینک، کفش، دستکش، کلاه و کپسول اطفاء حریق استفاده نمایید.
- علایم هشداردهنده از قبیل «خطر»، «دست نزنید»، «کلید را روشن نکنید»، «شیر را باز نکنید» بر روی نقاط حساس نصب نمایید.
- از نصب حفاظ ها در محلهای خطرناک مانند کوپلینگ پمپها، تمامی گردندهها، نظیر پولی، فلکه، کوپلینگ کمپرسورهای باز و نظایر آنها اطمینان حاصل نمایند.
- کارهای مربوط به تابلوی برق دستگاهها و اتصالات الکتریکی الکترو موتور و کنترلها باید توسط افراد آموزش دیده و آگاه به اصول برق صنعتی انجام شود. هرگز انجام اینگونه مسئولیتها را به افراد غیر متخصص محول نکنید که خطرت جبران ناپذیری در بر خواهد داشت.
- برای نشت یابی و پیدا کردن سوراخهای مدارات تبرید از گازهای بی خطر مانند ازت استفاده کنید.
- هرگز برای انجام عمل نشت یابی از اکسیژن استفاده نکنید که خطر انفجار وجود خواهد داشت. قبل از شارژ گاز ازت به سیستم آن را با دستگاه دتکتور کنید.
- هنگام حمل و نقل و جابهجایی دستگاهها نکات ایمنی را بدقت رعایت کنید ومواظب باشید صدمه نبینید.
- قبل از نصب و راه اندازی دستگاههای تهویه مطبوع با کارشناسان و تکنسینهای واحد خدمات پس از فروش شرکتهای سازنده دستگاه مشورت نمایید تا از راهنمایی و تجربیات با ارزش آنان که سالیان دراز در این رشته مشغول به کار میباشند بهره مند شوید.
نصب و لوله کشی چیلرهای تراکمی
قبل از نصب و استقرار چیلر در موتور خانه، ابتدا قسمتهای مختلف آن مانند: کمپرسورها، تابلو برق، لوله کشی مدارات تبرید و کنترلها را بدقت بازدید نموده تا اگر در موقع حمل و نقل آسیب دیده اند با شرکت سازنده جهت رفع عیب اقدامات لازم به عمل آورده شود.
- چیلر را روی یک فونداسیون تراز بتونی (ترجیحا بتون مسلح) که تحمل وزن دستگاه را داشته باشد (مطابق دستورات شرکت سازنده) نصب و مستقر نمایید.
- چیلرهای با کندانسور آبی برای نصب در فضای باز ساخته نشدهاند. لذا چیلر در موتور خانه تاسیسات و حتی المقدور نزدیک برج خنک کننده نصب نمایید.
- محل استقرار چیلر در موتور خانه را به شکلی در نظر بگیرید که دسترسی به تابلوی برق آن به راحتی میسر بوده و فضای کافی در اطراف آن جهت تعمیرات کمپرسورها، اواپراتور و کندانسور وجود داشته باشد.
- فضای موتور خانهای که در آن چیلر تراکمی نصب میشود باید دائما تعویض گردد، لذا پیش بینی هواکش برای موتور خانه تاسیسات الزامی است. هواکش به ظرفیت مناسب تهیه و نصب گردد.
- چیلرهای تراکمی دستگاههای گران قیمتی میباشند، بنابراین اجرای لوله کشی و تاسیسات جانبی اینگونه دستگاهها باید بطور اصولی و مطابق دستورات شرکت سازنده انجام شود.
- قبل از لوله کشی چیلر نقشه لوله کشی تاسیسات موتور خانه باید توسط مهندس مشاور تهیه و طراحی گردد. در این راستا حتما از خدمات مهندسین مشاور تاسیسات کمک بگیرید.
- پس از پایان لولهکشی تاسیسات چیلر حتما دماسنج مناسب تهیه گردیده و در ارتفاع مناسب برای مشاهده دمای آب ورود و خروج اواپراتور و کندانسور نصب شود.
کارهای مقدماتی قبل از راه اندازی چیلر تراکمی
قبل از راه اندازی چیلر اقدامات زیر را انجام دهید:
- برق اصلی (مدار قدرت) چیلر را توسط یک کابل مناسب به تابلوی برق موتور خانه متصل نمایید.
- تابلو برق موتور خانه باید مجهز به ولت متر، آمپر متر، کلید قطع و وصل اضطراری و فیوزهای جداگانه فقط برای چیلر باشد.
- مدار آب اواپراتور را از طریق منبع انبساط چیلر و شیر تغذیه با آب تمیز پر کنید.
- مدار آب برج خنک کننده را نیز از طریق طشت برج خنک کننده با آب تمیز پر کرده و در صورت نیاز در مسیر پرکن آب برج، دستگاه تصفیه آب و سختی گیر نصب نمایید.
- قبل از روشن کردن چیلر یک گروه باید جداگانه عملکرد کلیه دستگاههای سیستم تهویه مطبوع را که با چیلر در ارتباط میباشند مانند هواسازها، فن کویلها، پمپهای مدار آب اواپراتور، پمپهای مدار آب برج خنک کننده را بازدید و اشکالات آنها را رفع نمایید.
- شیرهای مکش و رانش کمیرسورهای چیلر تراکمی را در وضعیت باز قرار دهید (بطور معمول این شیرها در کارخانه سازنده پس از تست و راه اندازی در وضعیت بسته قرار داده میشوند.)
- شیر سرویس در مدار مایع را نیز در وضعیت باز قرار دهید.
- فنرهای زیر پایههای هر کمپرسور یا شاسی کمپرسورها را در وضعیت کار قرار دهید. برای انجام این کار به دستورات شرکت سازنده در این خصوص مراجعه نمایید.
- در چیلرهای تراکمی با کمپرسور نوع باز (Vilter Carlyle) مرکز شفت الکترو موتور و کمپرسور باید کاملا در یک امتداد باشند. برای کنترل مراکز شفتها باید از ابزار مخصوص استفاده نمایید. توصیه میشود این کار به تکنسینهای خدمات پس از فروش شرکت سازنده محول شود چون انجام این گونه کارها احتیاج به مهارت و دقت خاص دارد.
آماده سازی و راه اندازی برج خنک کننده چیلرهای تراکمی
پس از انجام کارهای مقدماتی، برج خنک کننده را طبق مراحل زیر آماده و راه اندازی کنید.
- به محل نصب برج خنک کننده مراجعه کنید و کنترل نمایید میزان سطح آب طشت آن کافی باشد. عملکرد شناور پرکن طشت را کنترل کنید که بخوبی آب وارد آن شده و گیر ندارد.
- پس از اطمینان از وجود آب کافی در طشت برج خنک کننده، پمپهای مدار آب کندانسور را روشن کرده و کارکرد صحیح آنها را کنترل کنید.
- پس از راه اندازی پمپ های مدار آب برج خنک کننده پاشش آب نارلها و تمیزی و نظافت کرکره های برج را بازدید نمایید. جریان آب باید با فشار و میزان کافی به طشت برج ریخته شود و آب تمامی سطوح کرکره را پوشش دهد.
- در برجهای خنک کننده نوع فایبر گلاس (FRP) حرکت آزادانه آب پخش کن (Sprinkler) را که بصورت رادیال آب را از طریق سوراخهایی که در لوله تعبیه شده بر روی سطوح خنک کننده توزیع میکند کنترل کنید.
- تسمههای باد بزنهای سانتریفیوژ و پولی فلکه را کنترل و بازدید کنید.
- یاتاقانهای باد بزنهای سانتریفیوژ را بازدید و در صورت نیاز گریس کاری کنید.
- پس از راه اندازی و روشن کردن الکترو موتور بادبزنها کنترل کنید جهت گردش چرخ باد بزن به نحوی باشد که هوا به سمت بالای برج پرتاب گردد (در برجهای خنک کننده جریان متقابل جریان هوا از سمت پایین به بالا برج و جریان آب از بالا به پیین برج حرکت کند.)
- در مورد برجهای خنک کننده نوع فایبر گلاس جهت گردش پره ملخی باید به نحوی باشد که هوا در جهت مخالف ریزش آب روی کرکرهها به طرف بالا مکش گردد و از قسمت فوقانی برج به بیرون پرتاب گردد.
- الکتروموتورهای بادبزنهای سانتریفیوژ و ملخی را بازدید و اتصالات الکتریکی آنها را کنترل کنید و همواره آمپر معرفی الکتروموتورها را اندازه گیری کنید که از میزان مجاز تجاوز نکنند.
توجه داشته باشید کارکرد صحیح برج خنک کننده و پمپ آن از مهمترین کارهای راه اندازی چیلر تراکمی میباشد.
راه اندازی پمپهای مدار آب اوپراتور چیلرهای تراکمی
- هم زمان با راه اندازی پمپهای برج خنک کننده باید پمپهای مدار اواپراتور را نیز روشن کرده و شیر فلکههای سیستم تابستانی را در وضعیت باز قرار دهید.
- عملکرد شیر شناور منبع انبساط چیلر را کنترل کرده و سطح آب آن را بازرسی کنید. در صورتیکه سیستم منبع انبساط بسته به چیلر متصل است شیر متعادلکننده فشار و میزان هوای درون منبع را بازدید و کنترل کنید.
- پمپ مدار آب اواپراتور را روشن کرده این پمپ آب را در مدار اواپراتور و در دستگاههای تهویه مطبوع جنبی مانند هوا سازها، فن کویلها و در سیستمهای صنعتی در درون قالبهای مبدل به گردش در میآورد. بنابراین پس از راه اندازی آنها لازم است از بالاترین نقاط سیستم را هواگیری کنید.
- در صورت نیاز به شیر اتوماتیک تخلیه هوا (Air Vent) آن را تهیه و در بالاترین نقطه محلهای تعیین شده نصب نمایید.
- تمامی فن کویلها و هوا سازهای متصل به سیستم را هواگیری کنید. در پروسههای صنعتی مبدلهای حرارتی را نیز هوا گیری و جریان آب درون آنها را کنترل نمایید.
عملکرد شیرهای سه راهه موتوری کویلهای سرمایی هوا سازها را کنترل نمایید.
راه اندازی چیلرهای تراکمی
- قبل از هر گونه اقدام در مورد راه اندازی چیلرهای تراکمی توجه شما را به نکته مهمی جلب مینمایم. اکثر شرکتهای بزرگ سازنده چیلرهای تراکمی در ایران دارای واحد خدمات پس از فروش بوده که از حمله وظایف این واحد نظارت بر نصب و راه اندازی چیلرها میباشد. بنابراین پیشنهاد میشود ابتدا با شرکت سازنده چیلر تماس گرفته و از مدیریت خدمات پس از فروش آن شرکت در خواست اعزام ناظر بر راه اندازی و نصب چیلر نمایید لازم به ذکر است که ارایه اطلاعاتی از قبیل مدل و شماره سریال از سوی شما به شرکت سازنده، مراحل راه اندازی را سرعت خواهد بخشید.
- پس از انجام کارهای مقدماتی و راه اندازی برج خنک کننده و پمپهای اواپراتور و کندانسور جریان برق را در تابلوی چیلر برقرار کرده و هیترهای کارتر (Crankcase Heaters) کمپرسورها را در وضعیت روشن قرار دهید تا مایع مبردی که در روغن کمپرسور جمع شده است ظرف 24 ساعت قبل از راهاندازی کاملا بوسیله حرارت گرمکن روغن تبخیر شده و در کارتر روغن فقط روغن خالص وجود داشته باشد. اطمینان حاصل نمایید که گرمکن کارتر روغن سالم است و المنت آن به درستی کار میکند. بهترین راه برای تشخیص این مهم لمس کارتر کمپرسور با دست میباشد.
- توجه داشته باشید چیلرهای آبی قبل از حمل به محل نصب در کارخانه سازنده شارژ گاز روغن شده است و بطور کامل تست و آزمایش میشوند. همچنین کلیه کنترلهای چیلر شامل: ترموستات، کنترل ضد یخ زدگی، کنترل فشار بالا و پایین، کنترل فشار روغن و بی متالهای کمپرسورها طبق شرایط استاندارد چیلرهای آبی تنظیم و لاک زده میشوند. لذا نیازی به تنظیم مجدد ندارند.
- حداقل 15 دقیقه قبل از راه اندازی چیلر تراکمی، برج خنک کننده و پمپ آن را روشن نموده تا آب خنک در کندانسور چیلر گردش کند.
- پمپ های مدار اواپراتور را روشن کرده و عملکرد فلوسوئیچ در قسمت خروجی آب از اواپراتور را کنترل نمایید که بطور صحیح کار کند.
- مدار اینتر لاک شامل پمپهای اواپراتور، پمپهای برج خنک کننده و فنهای برج خنک کننده را در مدار فرمان چیلر بر قرار نموده بطوریکه با توقف هر یک از تجهیزات فوق چیلر بطور اتوماتیک خاموش شود. (جهت کابل کشی و اجرای مدار اینتر لاک از شرکت سازنده چیلر نقشه برق در خواست نمایید.)
- ترموستات و آنتی فریز چیلر را بازدید کنید که در دمای مورد نظر تنظیم شده باشند (لاک کارخانه سازنده سالم باشد.)
- اتصالاتاصلی تابلوی برق چیلررا یکبار دیگر بازدید کنید که محکم و اصولی در جای خود قرارگرفته باشند.
- ولتاژ برق ورودی به تابلوی برق چیلر را اندازه گیری و کنترل کنید (اینکار را با ولت مترسالم انجام دهید.)
چیلر را راه اندازی و روشن کنید
- چیلر را راه اندازی و روشن کنید . بلافاصله آمپر مصرفی هر یک از کمپرسورهای را بدقت اندازه گیری نمایید. در صورت مشاهده شرایط غیر عادی کمپرسور را خاموش و علت را بررسی کنید.
- پس از روش کردن چیلر وضعیت شارژ گاز را از طریق رویت سایت گلاس مدار مایع کنترل کنید در صورت نیاز چیلر را شارژ گاز نمایید.
- سطح روغن کارتر کمپرسورها را ضمن کار دستگاه بدقت زیر نظر داشته باشید عموماً در دفترچههای راهنمای راه اندازی چیلرها میزان سطح مجاز روغن کارتر کمپرسور نشان داده شده است.
- 30 دقیقه پس از راهاندازی چیلر فشار رانش، فشار مکش و فشار روغن کمپرسورها را کنترل کنید. محدوده مجاز مقادیر فشارها برای انواع چیلرها با کندانسور آبی در جدول زیر نوشته شده است.
- محل اندازه گیری فشار* حداقل فشارحداکثر فشار
واحد فشار پوند بر اینچ مربعواحد فشار پوند بر اینچ مربع
شیر رانش کمپرسور 180240
شیر مکش کمپرسور 5585
خروجی پمپ روغن کمپرسور10 + فشار مکش 40 + فشار مکش
- حداقل فشار روغن کمپرسور در خروجی پمپ برای کمپرسورهای مختلف تفاوت دارد در این مورد به کاتالوگ شرکت سازنده چیلر مراجعه نمایید.
- همواره پس از راه اندازی چیلر فشار و آمپر مصرفی کمپرسورها را در یک جدول ثبت نمایید. اطلاعات مندرج در این جدول کمک زیادی به اپراتورها و تکنسینهای راهبری چیلر مینماید. لذا تعداد کافی این جدول را در موتور خانه داشته باشید روزانه مقادیر و پارامترهای مختلف را اندازه گیری و ثبت نمایید.
- در پایان، پس از راه اندازی کامل چیلر در صورتیکه شرایط کارکرد آن حالت عادی بوده و سیستم بدون اشکال بکار خود ادامه میدهد، رفته رفته تمامی بادبزن های فن کویلها و هوا سازها را روشن نمایید تا چیلر با حداکثر ظرفیت خود زیر بار رود.
اگر حین راه اندازی چیلرهای تراکمی با اشکالات و موارد زیر مواجه شدید فوراً آن را خاموش و نسبت به رفع نقص اقدامات لازم به عمل آورید:
- تغییرات غیر عادی ولتاژ برق موتور خانه
- کنترل ضد یخ زدگی (Anti Freeze Control) یا فلوسوئیچ دستگاه را خاموش کند.
- فشار رانش کمپرسورها دائماً بیش از 240 پوند بر اینچ مربع باشد.
- سطح روغن کارتر کمپرسورها پایینتر از حد مجاز باشد.
- کنترل حفاظت سیم پیچ کمپرسور (MOD) عمل نماید.
- و بالاخره با شنیدن هر صدای غیر عادی فورا چیلر را خاموش کنید و به دنبال منشاء صدا باشید تا بر طرف گردد.