نحوه شارژ گاز R410a
نحوه شارژ گاز R410a چگونه است؟
ابتدا قبل از اینکه به روش شارژ گاز R410a بپردازیم، باید توضیحاتی داده شود تا شما با این نوع گاز مبرد بیشتر آشنا شوید.
گازهای فریون یا همان مبرد استفاده شده در لوازم برودتی شیمیایی بوده و از ترکیبات مختلفی تشکیل میشود که در طی سالها استفاده از آنها سعی شده که هرساله نوعی از این ترکیبات تهیه شود که علاوه بر بازده بالاتر نسبت به گازهای قدیمیتر با محیط سازگاری بیشتر و (Ozone Depletion Potential) ODP (تخریب لایه اوزون) کمتری داشته باشد. بیشترین تخریب لایه ازون توسط مبرد R11 میباشد که بهعنوان مبنا قرار داده شده و با عدد یک نشان داده میشود حال هرقدر مبرد دارای ODP کمتری باشد صدمه کمتری به لایه اوزون وارد میکند.
انواع شارژ گاز R410a در کولر گازی
با توضیحات بالا بهصورت مختصر و مفید با گاز R410a آشنایی پیدا کردید و باید به این نکته توجه کنید که این گاز محصول جدیدی است که در اکثر کولر گازیهای اینورتر مورد استفاده قرار میگیرد. وقتی شما با کولر گازی اینورتر مواجه میشوید برای شارژ گاز یا تعمیر کولر گازی اولین کاری که میکنید باید به برچسب فنی کولر توجه کرده و از نوع گاز و مقدار به کار رفته در سیستم مطمئن شوید. وقتی از نوع گاز سیستم که R410a بود مطمئن شدید باید از نبود یا کمبود گاز در سیستم مطمئن شوید. بعد از موارد بالا در این سیستم شارژ گاز R410a به دو حالت میتواند وجود داشته باشد:
1. شارژ کولر گازی در نصب اولیه
اگر سیستم کاملا فاقد گاز R410a بود بهترین و اصولیترین روش برای شارژ گاز به صورت وزنی است که با استفاده از ترازو مقدار موردنیاز گاز شارژ میشود.
نکته: روی برچسب فنی دستگاه نوع گاز و مقدار آن درج شده است.
مقدار گاز درج شده روی برچسب فنی برای 5 متر لوله محاسبهشده پس اگر در نصب کولر گازی شما مقدار لوله بیشتر از 5 متر استفاده شده باشد باید به ازای هر متر لوله بیشتر 20 گرم گاز به سیستم اضافهتر شارژ کنید. اما اگر برای شارژ گاز ترازو نداشتید میتوانید با استفاده از گیج مانوفیلد به مقدار 110 PSI تا 120 PSI گاز شارژ کنید البته این مقدار گاز برای زمانی است که دمای محیط داخل یعنی او اواپراتور 27 درجه سانتیگراد و دمای محیط بیرون یعنی کندانسور 25 درجه سانتیگراد باشد توجه داشته باشید گاز R410a باید حتماً به صورت مایع شارژ شود یعنی هنگام شارژ باید کپسول را برعکس کنید.
به دلیل فرکانسی بودن موتور کولرهای گازی اینورتر نمیتوان آنها را با استفاده از آمپر دستگاه شارژ کرد زیرا کمپرسور این نوع سیستم دائما بر اساس دمای محیط و دستور کاربر به کولر در حال تغییر دور موتور است یعنی ممکن است الان در بیشترین حالت خود باشد مثلاً 6 آمپر ولی چند ثانیه بعد در کمترین حالت یعنی 1 آمپر. پس بههیچعنوان این روش برای شارژ گاز R410a توصیه نمیشود.
در این مقاله بخوانید: تاثیر شارژ گاز کم یا زیاد بر کولر گازی
2. اضافه کردن گاز R410a به کولر گازی به دلیل کمبود گاز
زمانی که شما با سیستمی روبرو میشوید که متوجه میشوید گاز آن بر اثر نشتی یا هر علت دیگر کم شده است بعد از پیدا کردن علت کمبود گاز باید آن را شارژ کنید. اضافه کردن گاز R410a با گاز R22 کمی تفاوت دارد. با توجه به اینکه گاز R410a از دو گاز مختلف تشکل شده است وقتی سیستم نشتی دارد شما دقیقاً نمیدانید که چه مقدار از کدام گاز در سیستم وجود دارد و چه مقدار از کدام گاز خارجشده است پس اصولیترین و علمیترین روش این است که اگر متوجه شدید 10% تا 15% بیشتر از گاز کل سیستم کم شده است حتماً باید تمام گاز را خالی کرده و دوباره آن را شارژ کنید ولی اگر کمتر از مقدار ذکر شده از سیستم گاز خالی شده بود میتوانید آن مقدار را به صورت مایع اضافه کنید.
نکته: البته روش بالا روش علمی و اصولی شارژ گاز R410a کولر گازی اینورتر است ولی به دلایلی که مطمئناً شما هم اگر جزو تعمیر کاران ایرانی باشید میدانید در ایران بسیاری از تعمیرکاران به این روش عمل نمیکنند و در هر حالتی از کمبود گاز، گاز را به سیستم اضافه میکنند که این کار مشکلات زیر را به همراه خواهد داشت:
1. سیستم بازده و سرمای کافی را نخواهد داشت
2. در درازمدت باعث صدمه زدن به کمپرسور میشود
3. روغن کولر گازی را فاسد میکند
و مطمئناً مشتری از سرمای دستگاه راضی نبوده و این یک امتیاز منفی (از لحاظ کسب درآمد دراز مدت) برای یک تعمیرکار است که یک مشتری ناراضی داشته باشد.
همچنین میتوانید در ارتباط با تفاوت گاز r410 و r22 نیز اطلاعات کسب بفرمایید.
فشار گاز R410
اگر دستگاه روشن باشد فشار گاز R410 به صورت نرمال بین 120 تا 135 psi می باشد. همچنین فشار گازی گاز R22 بین 55 الی 70 psi می باشد. دیس شارژ گاز R410a در فصل تابستان بی 110 الی 120 psi، در فصل زمستان برابر با 90 psi می باشد. در حالی که فشار دیس شارژ گاز r22 در بهار و تابستان برابر با 60 ای 70 psi و در فصل زمستان برابر با 45 الی 50 psi می باشد. توجه داشته باشید که این اعداد تقریبی بوده و بسته به شرایط فضا و دمای محیط داخل و بیرون و... تغییر می کند. در دستگاه های اینورتر به علت متغیر بودن جریان مبرد فشار در این بازه متغیر هست.
ترکیب گاز R410a چیست؟
گاز R410a از ترکیب دو گاز (R-125 (CF3CHF2 و (R32 (CH2F2 به صورت 50/50 تشکیل شده است که از لحاظ سرمادهی بسیار خوب می باشد. نقطه جوش گاز r410 برابر با 51.4- درجه است که در مقایسه با گاز R22 که دارای نقطه جوش 40.8- درجه است بسیار بازده بالاتری داشته و سازگار با ODP نیز میباشد که دارای ظرفیت سرما سازی بسیار خوبی بوده و برای مبدلهای حرارتی کوچک مانند کولر گازی بسیار عالی است.
تفاوت گاز r22 با r410
از تفاوت های گاز r22 با r410 می توان یه موارد زیر اشاره نمود:
- قابلیت جذب و آزادسازی گرما بهتر: مبرد R410A به دلیل داشتن ضریب انتقال گرمای بالاتر، می تواند گرما را به صورت موثرتری جذب و آزاد کند.
- دمای کاری کمپرسور پایین تر: کمپرسورهای مبرد R410A به طور کلی در دماهای پایین تری کار می کنند. این موجب کاهش ریسک خرابی کمپرسور به دلیل گرمای بیش از حد می شود.
- حلالیت بهتر در روغن های سنتتیک: مبرد R410A در روغن های سنتتیک بهتر حل می شود، در حالی که R22 بیشتر در روغن های معدنی حل می شود. این امر باعث می گردد سیستم های R410A در مقایسه با R22 از خوردگی و سایش کمتری برخوردار شوند.
به صورت کلی ویژگی های برتر R410A در زمینه های انتقال گرما، دمای کاری کمپرسور و سازگاری با روغن های سنتتیک، این مبرد را به عنوان جایگزین مناسب تری برای R22 تبدیل کرده است.
جدول فشار گاز r410
فشار گاز r410 بر اساس دمای محیط بیرون و دمای محیط داخل به شرح زیر می باشد:
فرق گاز r410 با r410a
تفاوت اصلی میان مبرد r410 با r410a ترکیب شیمیایی و میزان سازگاری آنها با محیط زیست می باشد. مبرد R410A ترکیبی است که از دو هیدروفلوئوروکربن (HFC) به نامهای R32 و R125 تشکیل شده است. ویژگی منحصربهفرد آن عدم وجود کلر در ترکیب آن است. و مبرد R410 نسخه قدیمیتری از R410A محسوب میشود که حاوی کلر در ترکیب خود است. عدم وجود کلر در R410A باعث میشود این مبرد آسیب کمتری به محیط زیست وارد کند. همچنین گاز R410A به دلیل فقدان کلر، قابلیت سازگاری بهتری با سیستمهای سرمایشی و گرمایشی دارد. در مجموع، R410A به عنوان جایگزین بهروزشده و محیطزیستدوستانهتر R410 شناخته میشود.
فشار پشت لوله مویی گاز 410
گاز r410 نسبت به گاز r22 گازهای گلخانه ای کمتری را منتشر می کند و دارای فشار بالایی در لوله مویی نیز می باشد. فشار پشت لوله مویی گاز 410 تقریبا برابر با 500 الی 600 psi می باشد که از فشار گاز مبرد r22 بیشتر است. فشار بالا سبب خراب شدن کمپرسور و سایر قطعه های کولر گازی می گردد. که به جهت جلوگیری از خراب شده آنها باید از لوله مویی های مسی مناسب بجای نوع معمولی برای گاز مبرد 410 استفاده کرد.
تبدیل گاز r22 به r410
برای جایگزینی گاز R22 با گازهای جدید در سیستمهای تهویه مطبوع، دو راهکار اصلی وجود دارد که هرکدام بسته به شرایط سیستم و نیازهای کاربر میتواند انتخاب شود. در ادامه به بررسی بیشتر هر یک از آنها خواهیم پرداخت:
1. تعویض کامل سیستم
این روش شامل جایگزینی تمامی اجزای سیستم تهویه مطبوع با یک سیستم جدید است که از گازهای جدید و سازگار با محیط زیست (مانند R410A یا R32) استفاده میکند. از مزایای این روش افزایش کارایی و کاهش مصرف انرژی می باشد. همچنین این نوع از گازها سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند. هرچند انجام اینکار معایبی نیز به دنبال دارد که شامل هزینه بالا و زمان بر بودن آن می باشد.
2. شارژ مجدد گاز
در این روش، گاز R22 موجود در سیستم تخلیه شده و با یک گاز جایگزین سازگار با سیستم مانند R407C یا R438A جایگزین میشود. از مزیت های این روش این است که نسبت به تعویض کامل سیستم هزینه کمتری دارد و زمان کمتری خواهد برد. همچنین از معایب آن کارایی محدود آن بوده زیرا ممکن است نتواند بهبودی در کارایی سیستم ایجاد کند، به ویژه اگر سیستم قدیمی باشد. مشکل دیگری که در این روش وجود دارد این است که در برخی موارد، به دلیل تفاوت فشار یا خواص گاز جدید، ممکن است نیاز به تعویض برخی از قطعات مانند شیرهای انبساط، کمپرسور یا حتی لولهکشی وجود داشته باشد.
نکات شارژ گاز R410a
حتما برای شارژ گاز R410a به نکات زیر توجه کنید:
قبل از شارژ گاز کولر گازی r410، ابتدا علت خارج شدن گاز از آن را پیدا کرده و سپس آن را رفع نمایید. توجه داشته باشید که قبل از شارژ گاز حتماً سیستم را وکیوم کنید. سپس گاز R410a را بهصورت مایع شارژ کنید و حتما کپسول گاز را هنگام شارژ برعکس کنید تا مایع وارد سیستم شود. هنگامی که می خواهید از طریق گیج مانوفیلد شارژ دستگاه را انجام دهید حتما از گیج فشار بالا استفاده کنید، زیرا فشار گاز R410a حدودا دو برابر گاز R22 می باشد.
فشار دیس شارژ 22 رو جای410 نوشتین
سلام دوست عزیز در اینجا دیس شارژ گاز R22 و R410A در فصل بهار- تابستان و زمستان ذکر شده که برخی عوامل نیز می توانند در جابه جایی مقدار آن تاثیرگذار باشد.
سلام و عرض ادب خدمت شما
یه سوالی خدمتتون داشتم کولر اینورتر ما در اثر نشتی گاز کم کرد و تعمیرکار بجای 410 اشتباهی مقداری گاز 22 شارژِ دستگاه کرد
سرمادهی نسبتا بد نیست ولی 50 درصد سرمادهی کم شده بهترین راهکارش چیه ؟
و میخوام بدونم مشکلی برای کولر پیش نمیاد ؟
سلام دوست عزیز. ابتدا باید گاز دستگاه را کاملا تخلیه کنید و مجدد گاز r410a به آن تزریق کنید.
عالی !! سلامت باشید توضیحات مختصر و مفید بود
سلام یک سوالی داشتم آیا موقع شارژ گاز R410A باید به صورت مایع و با سیکل خاموش انجام بشه؟ یا خیر میشه توضیح بدید.
سلام هنگام شارژ گاز R410A حتما باید کل سیکل مدار گاز را وکیوم کنید و بعد از آن با کمک ترازو شارژ گاز را به مقدار لازم و به شکل مایع کم کم انجام دهید.
سلام میشه راهنمایی کنید که فشار گاز کولر گازی هایی که R410a هستند چقدر هست؟
سلام دوست عزیز اگر دستگاه روشن باشد فشار گاز R410 به صورت نرمال بین 120 تا 135 psi می باشد.