معرفی VRF
VRF اولین بار سال 1982 در ژاپن اختراع و تولید شد. هم اکنون سیستمهای تهویه مطبوع VRF در 50% از ساختمانهای اداری و در 33% ساختمانهای بزرگ تجاری این کشور به کار میرود.
- VRF چیست؟
Variable Refrigerant Flow به معنای جریان متغیر سیال در پنلها (یونیت داخلی) میباشد. به تعریف سادهتر این دستگاه شبیه کولر گازی با چندین یونیت داخلی میباشد.
با توجه به حساسیت سیستم VRF اجرای آن کار بسیار تخصصی میباشد که در صورت وجود کوچکترین نقص در طراحی یا اجراء کل سیستم دچار مشکل خواهد شد. پس بهتر است در صورت خرید دستگاه از هر شرکت و یا برندی کار طراحی، نصب و اجرا نیز به عهدهی فروشنده باشد.
- طریقهی کار کرد سیتمهای VRF
سیستمهای پمپ گرمایی مولتی اسپلیت، که در داخل آنها از تعدادی واحد داخلی متصل به یک واحد خارجی استفاده میشود، از یک تکنولوژی مناسب برای ساختمانهای مسکونی و تجاری سبک به سیستمهای با جریان متغیر مبرد یا VRF متحول شدهاند که میتوانند تهویه مطبوع خوبی را برای ساختمانهای تجاری عظیم فراهم نمایند.
در فناوری VRF از کنترلهای هوشمند یکپارچه، محرکهای سرعت متغیر(VSD)، لولهکشی مبرد و بازیابی گرما برای تولید محصولاتی استفاده میشود که واجد ویژگیهایی مانند سهولت نصب بازدهی بالای انرژی، انعطاف پذیری عملکرد، و کنترل منطقه هستند.
در فناوری VRF کنونی از موتورهایی با مبدل جریان (کموتاتور) الکترونیکی (ECM)، کمپرسورهای پیچی با محرک معکوسگر، کمپرسورهای چندتایی، پیکربندیهای چندکاره، مداربندی پیچیده مبرد و روغن، برگشتها، و کنترلهایی استفاده میشود که اجازه میدهند تا 60 واحد داخلی یا بیشتر به شکل متصل به یک واحد خارجی کار نماید سیستمهای مولتی اسپلیت متشکل از چند قسمت داخلی متصل به یک واحد خارجی میباشد.
سیستمهای VRF انواع پیشرفتهای از سیستمهای مولتی اسپلیت بدون کانال هستند که اجازه میدهند واحدهای داخلی زیادی به هر واحد خارجی متصل شوند و امکانات اضافهای از قبیل گرمایش و سرمایش همزمان و بازیابی گرما را نیز فراهم کنند. سیستمهای پمپ گرمایی مولتی اسپلیت گرمایش در تمام واحدهای داخلی، یا سرمایش در تمام واحدها را امکان پذیر میسازند؛ نه گرمایش و سرمایش همزمان. اما سیستمهای VRF امکان گرمایش و سرمایش همزمان و همچنین بازیابی گرما جهت کاهش مصرف انرژی طی فصل گرمایش را فراهم میکنند.
- مزایایی استفاده از سیستم VRF
1- مدیریت پنلها جهت افزایش بهره وری تا 20%
به طور مثال اگر ظرفیت یک کندانسور Btu/h 100000 باشد مجموع ظرفیت یونیتهای داخلی متصل به آن میتواند تا Btu/h 120000 باشد و این به معنای افزایش ظرفیت دستگاه نیست بلکه به معنای مدیریت ظرفیت و تقسیم بار برودتی بین یونیتهای داخلی میباشد. این ویژگی در ساختمانهایی که هم از شمال و هم از جنوب نورگیر هستند بیشترین استفاده را دارد.
2- استفاده از کمپرسور اسکرال از نوع دیجیتال اینورتر
این ویژگی به تنهایی میتواند مصرف برق را به میزان قابل ملاحظهای کاهش دهد.
3- امکان طول لوله کشی در متراژ بالا
به صورت عمودی: 50 متر
به صورت افقی: 100 متر
مجموع طول لوله کشی به صورت عمودی، افقی و شاخهها تا 250 متر، اختلاف ارتفاع بین دو شاخه حداکثر 15 متر میباشد.
4- امکان کنترل هر یونیت داخلی به صورت مجزا
5- امکان استفاده از دستگاه برای تولید گرمایش (Heat pump) در زمستان
6- تنوع در استفاده همزمان از انواع یونیت داخلی (کاستی، دیواری، سقفی توکار و کانالی)
- معایب استفاده از VRF
1- در صورت کوچکترین نشتی گاز در مسیر لوله کشی کل سیستم دچار مشکل میشود (به دلیل عدم توازن و فشار گاز درون شاخهها) و فرایند تولید سرما جهت کلیهی یونیتهای داخلی دچار اختلال میشود. پیدا کردن نشتی لوله مسی بسیار سخت و هزینه بر است چرا که مبردهای مورد استفاده در VRF بدون بو و بدون رنگ هستند و احتمال تخریب جهت مشخص شدن محل نشت و عیب یابی لوله مسی صدمه دیده بسیار زیاد است و باید آن قسمت که دچار نشتی شده تعویض گردد.
2- در صورت استفاده از دستگاه جهت تولید گرمایش باید به نکات ذیل توجه کرد:
* استفاده از کمپرسور دستگاه جهت گرمایش مشمول هزینه برق میباشد، که با توجه به هزینه برق در کشور ایران استفاده از آن جهت تولید گرمایش مقرون به صرفه نیست.
* در شرایط ایده آل جهت تولید گرمایش در زمستان به ازای هر 1 ساعت تولید گرمایش، 5 دقیقه تولید سرمایش نیز دستگاه خواهد داشت، این به دلیل عمل Reverse کردن کمپرسور دستگاه میباشد.
* پیشنهاد میشود جهت استفاده از دستگاه برای گرمایش توسط موتور خانه یا پکیج، آب گرم به پنلهای داخلی (نوع سقفی توکار یا کانالی) که مجهز به کویل آب گرم شدهاند رسانده شود و در زمستان از گرمایش مطبوع نیز بدون هزینه برق بهره مند شوید.
البته در این صورت شما مجاز به انتخاب دو نوع پنل داخلی بیشتر نیستید و دیگر امکان استفاده از پنلهای دلخواه با سلیقه خود را نخواهید داشت، باید از پنلهای سقفی توکار با فشار استاتیک pa30 و یا پنلهای داخلی High Static کانالی استفاده کنید.
3- در صورت تغییر معماری امکان تغییر جای یونیت داخلی وجود ندارد. چرا که با کوچکترین تغیر فشار درون شاخهها به هم میریزد و باعث اختلال در تولید سرمایش در تمام یونیتهای داخلی میشود.
با توجه به مزایا و معایب VRF به نظر میرسد استفاده از این دستگاه در هتلها، در مناطق گرمسیر مقرون به صرفه و کاربردی باشد.
دستگاههای مالتی اسپلیت (MDV) کمپانی میدیا (Midea) نسل جدیدی از دستگاههای تهویه مطبوع ساختمانی بوده که با داشتن قابلیتهای متنوع و متفاوت، امکان تهویه مطبوع ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری و ... را فراهم میسازد.
سیستم مالتی اسپلیت (MDV) هم به عنوان سیستم اصلی تهویه مطبوع پروژهها و هم به عنوان سیستم کمکی میتواند مورد استفاده قرار گیرند.
از مشخصات ویزه سیستم مالتی اسپلیت (MDV) میتوان به موارد زیر به طور خلاصه اشاره نمود:
1- تنوع در یونیتهای داخلی و خارجی امکان جانمایی دستگاهها در فضاهای مختلف با داشتن تنوع وسیعی از مدلهای یونیت داخلی، امکان استفاده از دستگاه در فضاهای با معماریهای متنوع را فراهم میکند و نیز درمورد دستگاههای یونیت خارجی امکان نصب در ارتفاع بالاتر و پایینتر از یونیت داخلی وجود دارد.
در ضمن این دستگاهها هم بصورت هوا خنک (نصب در فضای آزاد) و هم بصورت آب خنک (نصب در موتور خانه) ارائه میگردند.
2- نصب با اشغال حداقل فضا و راهبری آسان نصب دستگاههای مالتی اسپلیت حداقل فضا را اشغال نموده و نیز برای کاربران جهت راهبری و استفاده بسیار آسان میباشد.
3- امکان لوله کشی طولانی و انعطاف پذیری در نصب
4- امکان اتصال یونیتهای داخلی متنوع به یونیت خارجی واحد (حداکثر 64 یونیت داخلی)
5- نگهداری دمای محیط در شرایط ثابت و استاندارد دستگاههای مالتی اسپلیت قادر به تامین دمای مناسب و نیز نگهداری دمای فضا در شرایط مناسب با حداقل تغییرات با توجه به ترموستاتهای موجود میباشد.
6- کارکرد آرام و بی صدا
7- یونیتهای داخلی متنوع و با طراحی جدید
8- کنترل دمای فضاها به صورت جداگانه و مستقل
9- استفاده از کمپرسورهای دیجیتال اسکرال:
سیستمهای مالتی اسپلیت میدیا با استفاده از کمپرسورهای دیجیتال اسکرال، امکان کنترل ظرفیت دستگاه را به صورت کاملا پیوسته و دقیق فراهم ساخته و با استفاده از تکنولوژی دستگاههای پیشرفته تهویه مطبوع روز دنیا، با امکان کنترل دما و نیز ظرفیت و در عین حال صرفه جویی در مصرف انرژی را ارائه مینمایند.