معرفی پرده هوا
درب هوا یا پرده هوا دستگاهی است که برای جلوگیری از جابهجایی هوا یا آلایندهها از یک فضای باز به فضای دیگر بکار میرود. رایجترین کاربرد آن بهصورت یک فن دمنده رو به پایین است که بالای ورودی یک ساختمان یا بازشویی بین دو فضای دارای تهویه با دماهای متفاوت نصب میشود.
پرده هوا میتواند برای گرم کردن هوا همراه با گرمکن یا بدون آن باشد. فن باید برای تولید جریان هوایی که بتواند به کف زمین برسد، بهاندازه کافی قدرتمند باشد. در میان مقالات علمی مطالعاتی وجود دارد که برای پیشبینی کارایی هوابندی حاصل از یک پرده هوا روشهای تحلیلی ارائه میدهند.
تعاریف
انجمن مهندسان گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع آمریکا پرده هوا را این گونه تعریف میکند: «پرده هوا در سادهترین کاربرد خود، جریان مداوم گستردهای از هوا است که در عرض ورودی یک فضای دارای تهویه مطبوع در گردش است. این پرده با هدایت جریان هوا به بالای ورودی نفوذ حشرات و هوای نامطبوع را به داخل فضای دارای تهویه مطبوع کاهش میدهد. لایه جریان هوا با سرعت و زاویهای حرکت میکند که مانع نفوذ هرگونه جریان هوا میشود. بهطورکلی اثر پرده هوا در ایجاد حائل در میان ورودی از 60% تا 80% متفاوت است».
و همچنین انجمن کنترل و جریان هوا، پرده هوا را به این صورت تعریف میکند: «یک جریان هوا با جهت کنترلشده که در سراسر ارتفاع و عرض یک بازشو حرکت کرده و نفوذ یا انتقال هوا از یک سمت بازشو به سمت دیگر را کاهش داده و یا از ورود حشرات پرنده، گردوغبار یا خاک ناشی از رفتوآمد جلوگیری میکند».
کاربردها
پردههای هوا اغلب جایی بکار میروند که در آن درها برای مقاصد کارکردی باید باز بماند؛ ازجمله در اسکلههای بارگیری و ورودیهای خودرو. میتوان از آنها بهمنظور بیرون نگهداشتن حشرات پرنده با ایجاد تلاطم شدید یا بیرون نگهداشتن هوای بیرونی و لذا کاهش نفوذ از طریق بازشو کمک گرفت. از طریق ترکیب هوای سرد با هوای گرمی که با درب هوا گرم شده است میتوان از جریان هوای سرد جلوگیری کرد. دربهای هوای گرم معمولاً زمانی که برای یک فضا به گرمای مکمل نیاز باشد و همچنین برای کاهش سنجه باد-سرما از میان بازشو در اقلیمهای سرد، بکار میرود. کاربردهای دیگر عبارتند از ورودی مشتریان، آشیانه هواپیماها، درهای بار کشتی، هدایت از طریق پنجرهها، درب رستورانها یا درهای دریافت کالا از کشتی. پردههای هوای غیر گرم اغلب توأم با ذخیرهسازی سرما و سردخانهها بکار میرود.
اثر بخشی
جریان هوا از میان یک در به نیروهای باد، اختلاف دماها (همرفت) و اختلاف فشار بستگی دارد. وقتی اختلاف فشار بین داخل و خارج ساختمان تا حد امکان خنثی باشد، دربهای هوا در بهترین حالت کار میکنند. فشارهای منفی، اختلاف دمای شدید، نزدیکی به آسانسور یا رطوبت شدید ممکن است از اثربخشی درب هوا بکاهد.
عملکرد پرده هوا
مؤثرترین پرده هوا برای نگهداشتن هوای تهویه شده در داخل یک ساختمان با درب باز دارای سرعت دهانه بالا در بازشو خواهد بود که با جریان بالا به پایین و بازیابی هوا از طریق تودههوای در حال چرخش و بازگشت به فنهای منبع تولید میشود. این پیکربندی در ساختمان جدید عملی است اما پیادهسازی آن در ساختمانهای موجود دشوار است. اگر سرعت باد بیرونی کم باشد پرده هوا مؤثرتر است. در سرعتهای بالاتر باد، میزان اختلاط هوا افزایش مییابد و نسبت هوای خارجی کل جریان سطح بیشتر میشود. تحت شرایط ایدهآل باد صفر، اثربخشی پرده هوا در بالاترین حد خود است. در مناطق بادخیز، پرده هوا میتواند هوابندی کاملی ایجاد کند اما اغلب برای کاهش میزان نفوذ از یک بازشو، بکار میرود.
سرعت بالای سطح برای شرایط صنعتی قابلقبول است. برای کاربردهای تجاری مانند ورودی فروشگاهها، آسایش کاربر سرعت دهانه پایین را ایجاب میکند که اثربخشی جدایی هوای بیرونی از هوا داخلی را کاهش میدهد.
از مزایای دیگر استفاده از پرده هوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. ذخیره نمودن انرژی در محیط داخل از طریق کنترل انتقال هوا
2. بالا رفتن راندمان کار با توجه به جلوگیری از نفوذ بادهای فصلی
3. ارتقاء سطح بهداشتی محیط با جلوگیری از ورود مگس و حشرات و دیگر آلایندههای موجود در هوا
4. افزایش فضای مورد استفاده در نزدیکی دربها
5. جلوگیری از بسته شدن کریستالهای یخ و برفک در اطراف درب و کف سردخانه
6. به گردش درآمدن هوا و جلوگیری از قفل انرژی
تأثیر بر روی مصرف انرژی
پرده هوا را میتوان برای صرفهجویی در انرژی از طریق کاهش انتقال گرما (توسط انتقال جرم هنگام اختلاط هوا در آستانه) بین دو فضا بکار برد، هر چند یک درب فیزیکی بسته و بهخوبی هوابندی شده خیلی مؤثرتر است. معمولاً ترکیبی از این دو استفاده میشود. وقتی در باز است درب هوا روشن شده، جریان هوا را از داخل به خارج و برعکس، به حداقل میرساند.
درب هوا میتواند با کاهش بار وارد بر سیستم گرمایش یا تهویه هوای ساختمان هزینه خرید خود را طی چند سال جبران کند.
معمولاً برای روشن و خاموش کردن درب هوا هنگام باز و بسته شدن درب مکانیسمی مانند سوئیچ درب وجود دارد که پرده هوا تنها در صورت بازبودن درب کار میکند.
انواع مدلهای دستگاه پرده هوا:
عمدتا پرده هوا در 2 مدل اداری - تجاری و صنعتی تولید و عرضه میگردد.
مدلهای اداری - تجاری دارای مزیتهایی همچون ظاهر زیبا، اشغال فضای کمتر(در مقایسه با دستگاههای صنعتی)، صدای کم و مصرف برق پایین میباشند و همچنین قابلیت تجهیز به کویل آب گرم و هیتر برقی را برای فصول سرد سال را دارا میباشند.
مدلهای صنعتی دستگاه پرده هوا نیز با توجه به ارتفاع و عرض درب و همین طور نوع کاربرد آن شامل مدلهای مختلف با فشار باد و حجم هوای متناسب طراحی، تولید و عرضه میگردد.
نکات مهم در نگهداری پرده هوا:
1. از نصب دستگاه در مکانهایی که امکان ورود آب به داخل دستگاه و موتور آن وجود دارد خودداری نمایید.
2. گرد و غبار و آلودگی هوا میتواند به مرور زمان موجب برهم خوردن بالانس و نامتوازن شدن پروانهها شده و محور موتور را از تراز خارج کرده و موجب لرزش و در نهایت شکستن پروانه یا سوختن موتور گردد. به همین دلیل سرویس دورهای دستگاه ضروری میباشد.
3. در دستگاههایی که مجهز به میکروسوئیچ میباشد در زمانهای پر تردد بهتر است دستگاه از حالت اتومات خارج شده و دائم کار شود.
4. از بنزین یا تینر و یا سایر مواد شیمیایی برای پاک کردن دستگاه استفاده نکنید.
انتخاب پرده هوای مناسب:
1. انتخاب مناسب پرده هوا در راندمان و کارایی تجهیزات تهویه بسیار موثر است.
2. یک پرده هوا با قدرت پایین فن نمیتواند جلوی ورود هوای سرد را بگیرد و بلعکس، نصب سیستمی قدرتمند در ارتفاعهای پایین میتواند برای افرادی که در زیر آن ایستادهاند نامطلوب و پر سر و صدا باشد.
3. برای حصول به نتیجه بهتر مطلوب است که کل عرض درب تحت جریان پیوسته هوا قرار گیرد.
4. پردههای هوا هم میتوانند المنتهای گرم داشته باشد و هم بدون المنت باشند و هر دوی آنها افت انرژی را به یک میزان کاهش میدهند و تفاوتشان به تاثیر گذاری روی افراد در محل باز میگردد و وجود المنتهای گرمایی، هوا را در ورودی خشک کرده و محیط را گرم میکند. تعیین این که یک اتاق چه میزان هوای گرم نیاز دارد بستگی به اختلاف دمای داخل و بیرون داشته و به اینکه غیر از پرده هوا چند منبع گرمایشی دیگر در محل موجود است بستگی دارد.
برای مشاهده لیست پردههای هوا اینجا کلیک کنید.
در پایان در صورت بروز هر سوال و یا ابهامی میتوانید با شماره تلفنهای 88323241-021 | 88320448-021 | 88323528-021 تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان ما به شما پاسخ دهند.