مزایای چیلر تراکمی نسبت به جذبی
چیلر تراکمی چیست؟
از اولین گروه چیلر های تولید شده در صنعت تهویه مطبوع، چیلر تراکمی هوایی می باشد. اولین سری کمپرسورهای به کار رفته در چیلر تراکمی آبی کمپرسور سانتیفیوژ می باشد. در سال 1922 کمپانی کریر به مدیریت ویلیامز کریر پدر علم تهویه مطبوع با خریدن یک کمپرسور هوا و ارتقا و اصلاح آن اولین چیلر با کمپرسور برودتی سانتریفیوژ را ساخت. در سال 1923 دومین چیلر تراکمی آبی طراحی و تولید شد. نکته ای که درباره این دو مدل چیلر تراکمی باید در نظر بگیرید هزینه ثانویه کمتر چیلر تراکمی آب خنک نسبت به چیلر هوایی هوا خنک می باشد. همچنین در چیلر های آب خنک هزینه اجرا پروژه و نگهداری به دلیل نداشتن برج خنک کننده کاهش می یابد. هزینه ای که این چیلر ها ممکن است داشته باشند بابت سرویس پمپ برج خنک کننده، تعویض تسمه ها و... می باشد که این هزینه در چیلر هواخنک به خاطر اسیدشویی سالانه و تمیزسازی لوله های کندانسور صورت می گیرد.
چیلر جذبی چیست؟
ایده ساخت چیلر جذبی اولین بار توسط مخترع فرانسوی فردیناند کر و با هدف ترکیب زوج سیال آب و آمونیاک اختراع شد. این دستگاه توسط دانشمندان زیادی از جمله آلبرت انیشتین مطالعه شد، سپس اولین چیلر جذبی در سال 1339 ساخته شد. نحوه کار این دستگاه به این صورت است که به وسیله مبدل حرارتی بین محلول غلیظ و رقیق عمل تبدیل انرژی حرارتی را انجام می دهند. به همین خاطر درجه حرارت محلول رقیق ورودی به ژنراتور افزایش می یابد سپس درجه حرارات محلول رقیق ورودی کاهش یافته و سبب افزایش راندمان چیلر می گردد. از انواع چیلر جذبی می توان به چیلر جذبی شعله مستقیم، چیلر جذبی تک اثره، چیلر جذبی دو اثره و چیلر جذبی گازسوز اشاره نمود. چیلرهای جذبی این قابلیت دارند که با استفاده از یک تابلو مرکزی کلیه قسمت های چیلر را کنترل و حفظ کنند.
مزایای چیلر تراکمی نسبت به جذبی
چیلر ها به انواع چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند. چیلرهای تراکمی در ظرفیت های 5 تا 1320 تن تبرید و در مدل های کندانسور هوایی و کندانسور آبی به صورت یکپارچه و مجزا طراحی می شوند. چیلرهای جذبی نیز در ظرفیت های 50 تا 2000 تن تبرید در مدل های تک اثره آب داغ، بخار و خورشیدی و مدل دو اثره ساخته می شوند. همچنین منبع اصلی برای ایجاد سرمایش در چیلر تراکمی، انرژی حرارتی و در چیلر جذبی انرژی حرارتی می باشد. در ادامه به بررسی مزایای چیلر تراکمی نسبت به جذبی خواهیم پرداخت:
ضریب عملکرد چیلر تراکمی بین 3 تا 7 می باشد اما ضریب عملکرد چیلر جذبی بسیار پایین تر می باشد. ارتفاع چیلر های تراکمی نسبت به چیلر جذبی کوتاه تر است به همین دلیل به اندازه آنها فضا اشغال نمی کنند. علاوه بر آن تجهیزات چیلر نوع تراکمی حدود پنجاه درصد حجم کمتری در مقایسه با چیلر نوع تراکمی اشغال می کنند. از دیگر مزایای چیلر تراکمی نسبت به چیلر جذبی می توان به وزن آنها اشاره نمود. وزن هر یک از انواع چیلرهای جذبی دو برابر چیلر تراکمی می باشد، علت آن هم فوندانسیون محکمی است که در طراحی آنها بکار رفته است.
چیلر های تراکمی دارای مزیت های بیشتری نیز در مقابل چیلر جذبی هستند که سبب محبوبیت آن ها شده است. به عنوان مثال در مدل تراکمی نصب مبرد راحت تر می باشد زیرا به صورت مستقیم از کارخانه به محل نصب برده می شود در صورتی که در مدل جذبی بعد از نصب دستگاه مبرد به درون تزریق می گردد. از دیگر تفاوت های بین چیلر تراکمی و جذبی کندانسور آنها می باشد. در سیکل چیلر جذبی بخشی از حرارت داخل کندانسور بار خارج گردد. این حرارتی که از کندانسور چیلر جذبی خارج می شود نزدیک به 20 الی 50 درصد از کندانسور تراکمی بیشتر می باشد. به دلیل این ویژگی در چیلر های نوع جذبی به برج خنک کننده و کندانسور گران تری نیاز خواهد بود. علاوه بر این موضوع نوع شعله غیر مستقیم چیلرهای جذبی از چیلرهای تراکمی قیمت بیشتری دارند.
نتیجه گیری
با بررسی تارخچه ای از چیلر تراکمی، چیلر جذبی و مزایای چیلر تراکمی نسبت به جذبی به این نتیجه می رسیم که در شرایط معمولی بدون شک استفاده از چیلر تراکمی انتخاب مناسب تری نسبت به چیلر جذبی می باشد. از چیلر های نوع جذبی زمانی که منبع حرارتی در حالت اتلاف است، استفاده خواهد می گردد.