سرویس و نگهداری موتور خانه
برای نگهداری و تعمیرات موتور خانه باید از یک متد مقبول علمی و با برنامه مشخص زمانی و تجهیزاتی استفاده کرد. ضمناً استفاده از تجهیزات شرکتهای معتبر تولیدکننده، باعث صرفهجویی در هزینههای آتی تعمیرات و نگهداری و نیز اطمینان و ایمنی ساکنین میشود.
1- دیگ باید بهطور روزانه یا حداقل هفتهای سه بار مورد بازدید قرارگرفته و از عدم نشتی شیرها، پرههای دیگ ،تنظیم بودن دودکش، ارتفاع آب توسط مانومتر، هماهنگی بین درجه حرارت مانومتر و ترمومتر دیگ و کارکرد صحیح مشعل مطمئن شد.
2- از ریختن وسایل اضافی و نیز نگهداری نفت و هرگونه مواد سوختنی در موتورخانه جدا خودداری شود. ضمناً از فضای خالی موتور خانه بهعنوان انبار استفاده نشود.
3- مشعل باید مرتباً کنترلشده و از رابطه صحیح و بهموقع آکوستات و مشعل و نهایتاً ترمومتر اطمینان حاصل شود. در مشعلهای گازوئیلی، فتوسل باید روزانه تمیز شود. صدای آرام مشعل و رنگ آن را به خاطر سپرده شود و در صورت تغییر، اصلاح و رفع شود.
4- پمپها از اعضای آسیبپذیر موتور خانه هستند. سرویس و روغنکاری بهموقع آنها باید انجام شود و از سالم بودن آن اطمینان حاصل گردد.
5- آبی که از طرف میل پمپهای زمینی بهطور قطرهای به زمین میچکد طبیعی است، اما مقدار آن نباید زیاد باشد. در صورت زیاد بودن مقدار، با پیچ تنظیمی که مخصوص همین کار است آن را تنظیم کنید.
6- درجه آب گرم ورودی و خروجی منبع دوجداره نباید اختلاف زیادی داشته باشد. اختلاف بالای دما عللی دارد که رسوب گرفتن جدارهها و سوراخ بودن منبع (که در این مورد اختلاف درجه حرارت آب گرم ورودی و خروجی خیلی زیاد است) از آن جملهاند.
7- منبع انبساط باید روزانه مورد بازرسی قرارگرفته و از گردش آب و گرم بودن آن اطمینان حاصل شود. مراقبت از منبع انبساط در مقابل عوامل جوی مانند زنگزدگی، پوسیدگی، خرابی شیر شناور و سرریز کردن آب، میتواند باعث جلوگیری از کاهش درجه حرارت آب ساختمان، کاهش مصرف سوخت موتور خانه و نیز جلوگیری از تخریب پشتبام شود.
8- در صورت استفاده از گازوئیل، مخزن باید بهطور مرتب کنترل شود و از عدم نشتی آن اطمینان حاصل شود. فیلتر گازوئیل پس از هر بار پر کردن منبع تمیز شود تا جریان عبور گازوئیل به مشعل روان انجام شود.
9- آب خروجی سختیگیر، روزانه یا حداقل سه بار در هفته کنترلشده و با معرفهای مخصوص آزمایش شود. اگر سختی آب زیاد است نسبت به شستشوی سختیگیر اقدام شود.
10- چراغهای سیگنال و کلیدهای مینیاتوری تابلو برق باید مرتباً مورد بازدید و کنترل قرار گیرند، در صورت نداشتن اطلاعات برقی لازم، از متخصص مربوطه کمک گرفته شود. هیچگاه از تابلو برق موتورخانه انشعاب دیگری نگیرید.
11- شیرآلات موتور خانه باید بهطور هفتگی کنترل و بازرسی شوند تا دچار گرفتگی املاح و رسوبات موجود در آب نشوند. بهوسیله علائم یا پلاکهای فلزی کوچک شیرفلکههای مربوط به هر طبقه یا هر مصرفکننده مشخص شوند.
12- حین استفاده از شیر سیرکولاسوین، شیرفلکه بای پاس باید بسته باشد.
13- لازم است تجهیزات اطفا حریق در موتور خانه نصب شوند.