اسیدشویی چیلر
اسیدشویی چیلر چگونه است؟
آخرین باری که یکی از ما به چیزهایی که هر روز بدیهی می دانیم فکر کردیم چه زمانی بود؟ کارهایی مانند نفس کشیدن، راه رفتن یا چرخاندن کلید در استارت و روشن کردن خودرو. واقعیت این است که ما به این چیزها فکر نمی کنیم تا زمانی که برای آن موارد مشکل خاصی به وجود نیامده است (سخت نفس بکشیم، در راه رفتن دچار درد باشیم و...). همین امر در مورد تهویه مطبوع نیز صادق است. ما فقط زمانی به سیستم تهویه مطبوع فکر می کنیم که کار نمی کند.
در ساختمان های بزرگ، چیلر ها اغلب بزرگترین مصرف کننده انرژی هستند. با افزایش قیمت انرژی، چیلرها را می توان به عنوان یک منبع بالقوه برای صرفه جویی در انرژی شناسایی کرد.
تمامی صاحبان ساختمان هایی که چیلرهای صنعتی دارند باید یک برنامه منظم سرمایش و نگهداری چیلر صنعتی تهیه و اجرا کنند. جالب است که بدانید در برخی از ایالت های آمریکا این یک امر اجباری میباشد. چیلرهایی که به درستی نگهداری می شوند دمای کندانسور را نسبت به سیستم های نگهداری نشده پایین تر نگه می دارند و همچنین هزینه های تعمیر را به شدت کاهش می دهند. این کار نه تنها منجر به بهره وری انرژی بهتر و راحت تر و خنک تر می شود، بلکه هزینه های قبض آب و برق را نیز کاهش می دهد.
اگر برای خرید چیلر نیاز به راهنمایی دارید می توانید مقاله راهنمای تهیه چیلر مناسب را مشاهده کنید.
روش های تمیز کردن لوله
در طول زمان، روشهای زیادی برای تمیز کردن لولههای چیلر به کار گرفته شده است که برخی از آنها موفقیت بیشتری نسبت به سایرین دارند. در ادامه به بررسی روش های مختلف و مزایا و معایب آنها می پردازیم.
دو راه برای خلاص شدن از رسوب وجود دارد یکی راه مکانیکی و دیگری روش شیمیایی می باشد. در نظافت مکانیکی، شما از برس های متحرک برای خراشیدن رسوب از روی دیواره های لوله ها استفاده می کنید. با استفاده از یک فرآیند شیمیایی، شما یک ماده شیمیایی را در لوله های خود به گردش در می آورید که هر مقیاسی را حل و شستشو می دهد.
روش میله و برس
شاید قدیمی ترین و کم پسندترین روش تمیز کردن های لوله چیلر، روش میله و برس باشد. تجهیزات این روش شامل استفاده از یک میله بلند معمولاً فلزی با پلاستیکی یا برس سیمی بزرگتر از قطر داخلی لوله است به طور معمول، لوله ها با آب شسته می شوند، سپس برس به صورت دستی از طریق لوله ها رانده می شود. سپس لوله ها دوباره با آب شسته می شوند.
مزایای روش میله و برس
-کم هزینه بودن آن.
- عملیات ساده ای دارد.
- به آموزش یا تخصص کمی نیاز دارد.
معایب روش میله و برس
-زمان و کار فشرده است.
-از آنجایی که موهای برس روی آن جمع شده اند، بیشتر از اینکه لوله را برس بکشند، تمایل دارند لوله را سواب کنند.
-لولههای چیلر که در ابتدای کار تمیز میشوند، با باقی ماندن خرده رسوب و خشک شدن آنها شستشوی نهایی آب را بیاثر میکند.
-به فضای کافی برای استفاده از میله ای کمی بلندتر از لوله های چیلر برای تمیز کردن نیاز دارد (در غیر این صورت، بخش های میله باید با هم جفت شوند و زمان لازم برای تکمیل کار را افزایش دهند).
تمیز کردن شیمیایی ( اسیدشویی چیلر )
روش اسیدشویی چیلر تمیز کردن لوله چیلر که در حال حاضر رایج شده است، از محلولهای اسیدی استفاده میکنند که از طریق لوله ها به گردش در آمده تا رسوبات در لولهها را تجزیه یا نرم کنند.
مزایای اسید شویی چیلر
در شرایط مناسب، لولههای چیلر را میتوان از هرگونه رسوب تمیز کرد. رسوب داخل لوله ها را می توان به اندازه کافی نرم کرد تا امکان تمیز کردن برس را به عنوان یک عملیات ثانویه فراهم کند.
معایب اسیدشویی چیلر
-هزینه: مواد شیمیایی ممکن است پرهزینه باشند.
-وقت گیر: چیلرها حداقل 24 ساعت نباید کر کنند.
-مواد شیمیایی برای کار خطرناک هستند، خطرات ایمنی و سلامت کارکنان و مسئولیت کارفرما را افزایش می دهند.
کدام راه بهتر است؟ هر دوی آنها به تنهایی کار می کنند، اما توصیه می کنیم هر دو را انجام دهید. با یک درمان شیمیایی اولیه شروع کنید که باعث از بین رفتن رسوبات، زنگ زدگی می شود و سپس با یک شستشوی مکانیکی واقعی با برس ادامه دهید.
1. با توجه به اهمیت فوق العاده عملکرد سطوح تبادل حرارت در کندانسور بعنوان یکی از 4 رکن اصلی سیستم چیلر آبی از یک طرف و امکان کاهش ظرفیت انتقال حرارت در کندانسور به دلیل تشکیل رسوبات بر روی این سطوح، لازم است شستشوی کندانسور بصورت منظم و سالیانه انجام پذیرد (با توجه به نوع آب و همچنین شرایط آب و هوایی ممکن است نیاز به شستشوی مجدد در اواسط فصل نیز باشد.)
2. آبی که در سیستم چیلر در گردش است، نقش اصلی را در انتقال حرارت به عهده دارد و لذا لازم است از نظر میزان رسوب گذاری، خوردگی و آلودگیهای بیولوژیکی همواره تحت کنترل باشد. همچنین لازم است کلیه صافیها نیز به صورت مرتب مورد بازدید قرارگیرد که یک دوره سه ماه میتواند جهت کنترل صافی لحاظ گردد.
3. کندانسور چیلر بعد از مدتی کار کردن، معمولاً رسوب میگیرند و باید رسوب زدایی شوند و روش رسوب زدایی کندانسور به شرح زیر است:
الف) در صورتی که امکان باز کردن درب کندانسور چیلر وجود داشته باشد، با دیدن درون کندانسور از عدم وجود جسم خارجی مانند ذرات آهن، پلاستیک و یا هر جسم خارجی دیگر مطمئن شده و در صورتی که چیزی در کندانسور چیلر مشاهده شد، بایستی محل ورود آن را بررسی نمود برای مثال در صورت دیدن فلز و زنگ باید تمام صافیها، پمپها و برجها بررسی شده و در صورت نیاز، تعویض یا تعمیر گردند.
در صورتی که مقدار جرم و رسوب داخل کندانسور کم بوده یا دستگاه چیلر ظرفیت پایینی داشته باشد، میتوان پس از خاموش کردن فنهای برج خنک کننده، ماده رسوب زدا با حجم معینی در تشت برج خنک کننده ریخته و پمپ کندانسور را روشن نمود تا مخلوط ماده رسوب زدا و آّب شروع به تمیز کردن مسیر و کندانسور نماید. این عمل باید آنقدر ادامه پیدا کند تا کندانسور چیلر کاملا تمیز گردد.
مقدار تقریبی اسید مورد نیاز برای رسوب زدایی، در صورت مایع بودن حداکثر هر گالن (20 لیتری) برای 15 الی 20 تن تبرید میباشد. البته باید طول مسیر را نیز در نظر گرفت. بعد از اتمام شستشوی کندانسور با اسید، باید تمام مسیر لولهها و کندانسور چیلر را به وسیله آب تمیز کاملا شسته و از خارج شدن باقیمانده اسید از مسیر اطمینان حاصل گردد. در این روش باید از اسیدهای ضد خوردگی استفاده نمود تا به پروانه برج خنک کننده آسیبی وارد نشود.
ب) در صورتی که مقدار جرم و رسوب داخل کندانسور زیاد بوده یا ظرفیت چیلر بالا باشد باید از روش دیگری استفاده کرد. باید ابتدا رسوبات موجود در داخل کندانسور را بوسیله فشار آب خارج کرده و پس از اطمینان از مسدود نبودن تک تک لولههای کندانسور (در صورتی که امکان بازدید درون لولهها وجود داشته باشد)، نوع رسوب را بررسی میکنیم زیرا هر نوع رسوب، مواد رسوب زدای خاصی نیاز دارد.
البته اکثر رسوبها در بسیاری از مناطق به دلیل سختی بالای آب و عدم سختی گیری مناسب آب، از عناصر گچی و کلسیم میباشد که در این حالت از رسوب زداهایی مانند دی اسکلر (descaler)، آنال یا رسوب زداهای گیاهی استفاده میشود.
4. پس از مسدود کردن مسیر رفت و برگشت برج خنک کننده به کندانسور و اطمینان از عدم نشتی شیرآلات (در صورتی که شیرآلات آب بند نباشند میتوان از پلیت یا کپ کور استفاده کرد) با استفاده از یک دستگاه الکتروپمپ با هد و دبی مناسب و یک دستگاه منبع ذخیره متناسب با حجم ذخیره کندانسور میتوان عمل اسیدشویی را انجام داد.
برای مطمئن شدن از محکم بودن تمامی بستها و لولههای مورد استفاده و نیز باز بودن تمام لولههای کندانسور، یک مرتبه مراحل با آب خالص انجام میشود بدین ترتیب که منبع اسید شویی را از آب ترجیحا گرم پر کرده و توسط پمپ، آب را از مخزن کشیده و به پایینترین قسمت کندانسور چیلر وارد میشود و پس از پر شدن کندانسور با آب، از بالاترین قسمت کندانسور آب به منبع برگردانده میشود.
5. پس از حصول اطمینان از گردش کامل و بدون مشکل آب، اسید رقیق شده (توسط آب گرم) که در منبع ذخیره شده، توسط پمپ اسید (پروانه و حوضینگ پمپ میبایست از مواد ضد خوردگی مانند پلاستیک باشد) در مسیر کندانسور جریان یافته و مجدداً اسید خروجی از کندانسور چیلر به داخل مخزن ذخیره هدایت میگردد. پس از اینکه رسوبات کاملا توسط اسید شسته شد، این مراحل باید مجدداً با آب تمیز و سپس با مواد خنثی و همچنین دوباره با آب تمیز تکرار گردد.
از کجا بفهمیم چیلر به اسیدشویی نیاز دارد؟
برای این که بفهمیم چه زمانی باید چیلر را اسیدشویی کنیم ابتدا باید بدانید چیلر شما از کدام نوع است زیرا علائم هر کدام باهم فرق می کند در چیلرهای تراکمی در صورت بالا بودن فشار و دمای دهش، وجود حباب در شیشه، تغییر شکل روغن، بالا بودن آمپر کمپرسور دستگاه و... نشان دهنده نیاز داشتن دستگاه به اسیدشویی می باشد.
و اما در چیلرهای جذبی نشانه های نیاز به اسیدشویی چیلر بالا بودن دمای سینی آبریز، بالا رفتن هزینه گاز مصرفی در موتورخانه و بالا رفتن اختلاف دما ورودی و خروجی می باشد.
چرا چیلرها به اسیدشویی نیاز دارند؟
در صورت تمیز کردن لوله های کندانسور فشار دستگاه پایین می آید و حرارت را بهتر انتقال می دهد. بنابراین زمانی که چیلر در فشار پایین کار می کند مصرف برق آن نیز پایین تر و به دنبال آن راندمان دستگاه بیشتر می باشد. همچنین زمان استراحت بین دو سیکل افزایش یافته و استهلاک دستگاه کاهش می یابد.
به علت شرایط آب و هوایی گاهی رسوبات به صورت گل ولای و گرد و خاک وارد مدار باز برج خنک کننده می شود و سبب مختل شدن عملکرد دستگاه می گردد که به دو روش می توان این مواد را از بین برد یکی با استفاده از برس سیمی و دیگری در صورتی که رسوبات از نوع کلسیم، سیلیسیم، منیزیم و... باشد باید از روش اسید شویی استفاده شود.
برای اطلاعات درباره چیلر ها می توانید مقاله چیلر چیست؟ را مطالعه نماید.
سلام. هزینه اسید شویی چیلر چقدره؟
سلام. قیمت اسید شویی چیلر بستگی به نوع اسیدشویی داره و این هزینه هم بر اساس اقدامات لازم تعمیر دستگاه و موادی که به کار میره تعیین می شه بنابراین بعد از این که یک متخصص دستگاه شما رو بررسی کرد قیمت دقیق را به شما خواهد گفت.